10 порад, які допоможуть впоратися із тугою за рідною домівкою

Рекомендації для тих, хто вимушено покинув дім

Фото з мережі
Фото з мережі

Через російську агресію українці змушені їхати за кордон або в інші міста. Та як би добре не було на новому місці, рано чи пізно з'являється туга за рідним будинком чи квартирою 

Коли ми сумуємо за домом, то відчуваємо себе невпевненими або незручними від того, де знаходимося, фізично та емоційно, і прагнемо чогось відомого, передбачуваного, послідовного та стабільного. Ще ми можемо відчувати сором та провину, що полишили дім, – йдеться у Telegram-каналі Психологічна підтримка.

Зараз важливо пам'ятати, що бути в безпеці – це найкраще рішення і рятувати себе та рідних в умовах війни не соромно.

Психологи зібрали декілька порад, як на відстані швидше впоратися з тугою за домом?

Кожну емоцію, яку ми відчуваємо, важливо прожити, а не стримувати всередині. Приховані почуття згодом проявляються як головний біль, втома, хвороба або відсутність мотивації.

Якщо вам вдалось взяти з дому не лише речі першої потреби, то знайдіть їм зараз особливе місце: чи то прикраси, фото чи навіть записник. Це може допомогти створити відчуття безперервності та полегшити шок від нового середовища.

Якщо у вас не було можливості взяти нічого, що б нагадувало вам про дім, то видрукуйте фото з соцмережі або телефону. Чи, можливо, ви можете завести рослину, таку ж як була у вас на підвіконні. Чи чашку, схожу на ту, яка була вашою улюбленою.

Займіть себе чимось. Увімкніть улюблену музику й почніть прибирати, помийте посуд, підіть на пробіжку або займіться йогою.

Їжте, рухайтеся, спіть в потрібних кількостях. Збалансовані фізичні вправи, відпочинок і харчування допоможуть вашому тілу та розуму функціонувати якнайкраще.

Познайомтеся з новими людьми. Дружба допоможе полегшити самотність.

За можливості, підтримуйте спілкування з рідними та друзями не лише за допомогою смс у месенджерах. Важливо бачити та чути один одного. Тобто, час від часу, спілкуватися по відеозв’язку.

Мрійте про те, чим ви займетесь, коли буде безпечно й повернетесь додому.

Дослідіть околиці, вивчіть нову місцевість, знайдіть нову роботу чи долучіться до волонтерства, беріть участь у подіях, відвідуйте мітинги в підтримку України.

Поговоріть про свої почуття з кимось, кому ви можете довіряти.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень