Фронтовий окоп як архітектура, простір, домівка та зброя, – розказує Артилерист

Те, що варто знати

Цю розповідь Михайла Бойка зараз активно поширюють у соцмережах. І це не дивно: розповідь реально – цікава.

Подаємо без змін:

Про фронтовий окоп

Це не просто яма в землі, це інше. Окоп, товариство, це ціла філософія. Можна копати яму. Окоп - творять. Творять дуже швидко - від цього залежить твоє життя. Про це - пізніше.

Наразі обираєш місцину і прикидаєш розміри. Розміри стосовно себе самого. З допуском, бажано хоч пів метра більше зросту. І починаєш. Не копати, а заглиблюватись в історію планети. Так легше.

Сантиметр чорнозему формується за сотню років. Той чорнозем копається легко. За першим штиком лопати розумієш, ти пройшов епоху у дві тисячі років. Заглиблюєшся вже до нашої ери.

 

Чорнозем закінчується на 5-6 тисяч років формування. І ти впираєшся в глину. Глину дна Сарматського моря. Щось на зразок залізобетону. Жовто-бура порода, намита хвилями того Сарматського моря з світлими вкрапленнями вапняку, слідами скелетів древніх його мешканців.

Виглядає гарно. Саперна лопата не копає, лишень довбає по сантиметру цю неймовірну твердь, що ставала монолітом мільйони років. Не знаю, чи море це було солоним, але глина вже солона від поту, що ти її рясно поливаєш.

Нарешті додовбав потрібну глибину.

  • Окоп – не яма. Окоп – архітектура. Як мінімум, там має бути сходинка, вона і призьба, вона і канапа. І має бути ніша для спальних речей.

  • Окоп – житло. Там має бути зручно. Там мусиш знати де, що і як розташоване. Навпомацки - тут речовий мішок, тут баклажка з водою, тут цигарки, тут бронежилет і каска. Тут розгрузка з боєкомплектом, а автомат завжди в обнімку.

Про бронік і каску.

Аксесуар невід‘ємний за Статутом, як корона в королеви. Дуже шанований в колах штабістів і тиловиків. Там всі суцільно в броніках. Чим далі від фронту - тим більше броньовані.

 

На фронті якось плюють на цей аксесуар. Не тому, що він зайвий чи не потрібний. Просто тому, що людина, маючи на собі бронік в середньому 16 кг., каску, автомат з б/к (все за нормативом) – десь під 25 кг. окоп вчасно не сотворить, гармату до бойового стану не розверне і діяти швидко просто фізично не зможе.

 

Тому всі бронелати носять з собою яко обов‘язковий фетиш і аксесуар. Принаймні артилеристи протитанкісти.

Ми про окоп.

  • Окоп – не лише домівка. Це фортеця. Це твій захист від всього, чим тебе пробує знищити окупант московський. В окопі тебе не вразить ні осколок снаряду гарматного, чи міни міномету, чи бомби авіаційної. Тебе взяла під захист рідна земля. Окоп – це маленька капличка. Ти у ній спілкуєшся з Богом молитвою. Ти духовно єднаєшся з Творцем, молишся про захист і отримуєш цей захист.

  • Окоп, це місце, де ти пробуєш спати. Але воно дуже добре резонує всі звуки. А на війні ти мусиш чути будь який шурхіт чи звук. Ти навчився розрізняти вихід/прихід будь якого калібру. Звук ракети від звуку штурмовика. Свист снарядів тебе вже не жахає, ти просто можеш під той звук заснути.

Але ти прокидаєшся з жахом, що по тобі щось чалапає! Засвітити ліхтарик не можна. Намацуєш щось живе! А це земляна жаба! Відправляєш її за межі окопу, впотемках береш баклажку з водою, висовуєшся з окопу і миєш руки. Знову пірнаєш в окоп.

Не встиг здрімнути, як повітря різонув різкий вибух один-другий-третій. І сяйво, як вдень. Це ворожі ракети подолали звуковий бар’єр і полетіли на якесь наше місто. А на правому фланзі піхота вже смалить з крупнокаліберного. Береш цигарку, смачно затягуєшся.

 

Світає. Ти в окопі.

Не виходиш – в небі жужжить ворожий безпілотник. Мусиш вичекати, перечекати . Ти на завданні бойовому. Окоп, це частина зброї. Ти чекаєш з побратимами. Кожен в окопі. У небі літають твої електронні очі – шукають тобі ціль.

Нарешті є! Є координати! Розрахунок гармати, як злагоджений механізм, появляється з-під землі і за декілька секунд земля здригається від смертоносного подиху нашої гармати. Постріл, другий, третій – і повідомлення по рації – Є!

Ціль вразили!
Слава Україні!
Все.
Роботу зробили.

Завтра у зведенні доплюсують знищену одиницю бронетехніки. А ти змінюєш позицію. І копаєш новий окоп. Скільки їх викопано! І скільки ще буде? Але знаю достеменно – ми викопаємо той останній окоп в гнилих болотах на околицях москви!

Ми переможемо !
Слава Україні

(с) Михайло Бойко

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень