Маленька корупція на благо важкохворих, або Як рівненські депутати поставили під загрозу бюджет (ФОТО/ВІДЕО)

«Ми виділяємо одним, але забираємо в інших»

У 2016 році третя сесія міської ради 7-го скликання ухвалила положення про виділення адресної допомоги для відшкодування дорого вартісного лікування мешканцям міста. У рішенні вказаний список хвороб, у разі виникнення яких та відсутності достатньої кількості коштів на лікування, рівняни можуть отримати до 5 тисяч гривень з резервного фонду міста.

Чергова суперечка між керівництвом міста виникла днями під час досесійного засідання бюджетної комісії Рівнеради. Заступник міського голови Галина Кульчинська обурювалася тому, що владці виділяють гроші для допомоги при дороговартісному лікуванні, використовуючи лазівку в постанові Кабміну про використання коштів резервного фонду. Утім, про це далі.

До прикладу, за ці гроші можна відшкодовувати збитки мешканцям міста, чиє майно постраждало унаслідок надзвичайних ситуацій тощо.

Положення рівненської міської ради Рівного дозволяє виділити до 5 тисяч, якщо людина подасть на розгляд виконавчих органів низку документів. Це насамперед заява, акт обстеження управління соцзахисту, довідка про стан здоров’я, копія паспорта, ідентифікаційного номера, номер банківського рахунку,  документи, які підтверджують вартість.

Однак замість проекту рішення про надання матеріальної допомоги, який готується за персональним зверненням громадянина, або його представників, депутати готують власні проекти рішень про виділення коштів людині.

В цьому випадку не треба акту управління соцзахисту про матеріальний стан рівнянина, який їх потребує, довідок про стан здоров’я людини та інших вищезгаданих документів.

Крім того, у цих зверненнях часто просять виділити не лише п’ять тисяч гривень, а 10, а то й 20.

Проекти рішень про надання матеріальної допомоги (правильні) - підкреслені зеленим, "неправильні" проекти рішень про виділення коштів - червоним

Проект рішення щодо Віктора Загорулька розмістився трохи нижче

Повертаємося до суперечки, яка виникла днями на бюджетній комісії міської ради між її членами – низкою депутатів міської ради, серед яких ті, що підготували такі проекти та заступником міського голови Галиною Кульчинською. Бюджетна комісія мала голосувати за чотири таких проекти.

Щодо виділення коштів для Віктора Загорулька (готував проект Анатолій Чугуєвець), Ольги Ралець (готував Володимир Попик), Катерини Маркової (готував Сергій Паладійчук) та Лириси Веретельник (рішення за зверненням Любові Романюк).  Наведемо приклад проекту рішення щодо Віктора Загорулька:

Галина Кульчинська:

Ну давайте тоді усім, хто хворий роздавати гроші, а не тільки тим, кого знаємо. І тоді бюджету кінець.

Володимир Попик щодо Ольги Ралець:

Вони допомогу отримували минулого року. Подавали всі потрібні документи на медичну комісію. Але мені порадили, що так з резервного фонду буде швидше. Адже через положення треба чекати два – два з половиною місяці. Всі документи, які вони подавали на комісію, вони показали їх мені. Я звертався, аби збільшили суму до 10, і так буде швидше.

Галина Кульчинська:

Ну так не можна. Це означає, що ви з закритими очима даєте людям допомогу.  Це просто ваше бажання кожному бути хорошим, особливо зі свого округу.  Хочете бути хорошими, створюйте депутатський фонд і роздавайте гроші будь ласка.

Андрій Кузьмич щодо Віктора Загорулька:

Ну ви знаєте, що із Загорулько. Яка ситуація, і хто він. Людина впала зі сходів і отримала важку травму черепа. Сума, яку просимо - 10 тисяч гривень.

Кульчинська:

А по відділеннях скільки таких людей? У яких гематоми, травми голови. Кожному потрібні гроші.

Ось що сказала Галина Кульчинська про це Радіо Трек:

Ми вже давно про це говоримо. Є положення, затверджене сесією міської ради. Дуже важливий момент, що там обстежується матеріальне становище людини. А в цьому випадку депутат підготовив рішення,  і непотрібно нічого перевіряти.Можливо та людина, яку не перевіряють - мільйонер. До того ж немає обмежень щодо розмірів виділених коштів.

 

Я не виключаю, що депутати говорять правду, що дійсно там є люди з проблемами. Але це несправедливо по відношенню до інших людей.

 

В такому разі треба вже  всім пояснити, що «беріть, пишіть звернення до депутатів і нехай вам виділяють таким чином». Утім все, що виділяється в рамках положення – це речі перевірені відповідними профільними управліннями, яким платять за це до того ж зарплату.

 

А тут ви (депутати, - ред.) хорошенькі та пухнасті виділяєте просто на зовсім інших умовах, ніж проходять більшість людей по цій програмі. Та й навіть про програму матеріального відшкодування не всі знають.

 

Питання в іншому: Ти хочеш собі преференцію своїм чи своїм знайомим?

 

На мою думку, це ситуація суто політична.  На моє сприйняття – це бажання бути «хорошеньким». На заході це неприпустимо. Це ж фактично маленька корупційна схема.

Попри претензії Галини Кульчинської, за проекти рішень комісія таки проголосувала. Далі ці проекти потрапили на сесію міської ради 22 березня, які ухвалили без питань.

Потім сесія пакетно голосувала вже за надання матеріальної допомоги кільком десяткам людей згідно з чинним положенням.

Подібно до свого заступника висловився міський голова Володимир Хомко:  

Ми маємо розуміти, що грошей на всіх не вистачить. У першому кварталі виділили на допомогу вже значку кількість коштів. Я розумію, що коли особисто спілкуєшся, то неможливо людині відмовити. Але тоді ми іншим відмовляємо. 2,5 мільйони за квартал – це ж катастрофа (запланований резервний фонд у бюджеті на 2018 рік - 24 мільйони гривень, - ред.). Взагалі треба автоматизувати максимально цю систему.

Володимир Хомко на сесії міської ради Рівного 22-го березня 2018 року

Сергій Паладійчук додав, що у вівторок на бюджетній комісії, про яку ми писали вище, мало відбутися спільне засідання бюджетної та медичної комісій міської ради, а також голів фракцій щодо внесення змін до положення про надання адресної допомоги.

Однак в силу того, що медична комісія не була представлена, то ми в понеділок засядемо, нараду проведемо, - сказав С. Паладійчук.

Вцілому збільшення матеріальної допомоги на сесії погодили.

Для того, щоб знайти положення на сайті міської ради, де власне написані всі деталі отримання допомоги, ми зробили покрокову інструкцію, а також розмістили положення на нашому сайті:

Проект рішення про положення "захований" глибоко в сайті " міської ради Рівного

Обираємо "Апарат виконкому" та переходимо у "Виконавчі органи міської ради"

Знаходимо у списку управління охорони здоров'я

Далі "Перелік та умови отримання послуг...."

Відкриваєте рішення, де є власне й текст положення. Вже там описана процедура отримання допомоги

Ось сам текст положення.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень