Чи має Рівне підтримати Тернопіль та відмовитися від «партнерства» з містами Польщі? (ФОТО)

Аби захистити світлу пам'ять Романа Шухевича – Головнокомандувача УПА

Це авторська колонка. Усі думки авторські, але деякі факти – такі.

5 березня — у день загибелі Романа Шухевича від рук НКВС, міська рада Тернополя перейменувала стадіон на честь головнокомандувача УПА. Це рішення місцеві депутати ухвалили одноголосно.

Найбільшу фракцію у Тернопільській міськраді має «Свобода», на другому місці «ЄС», далі місцевий бренд, далі «Сила людей», «За майбутнє» та «Слуги народу».
 

Всі підтримали це рішення

І тут раптом заява посла Ізраїлю:

«Ми рішуче засуджуємо рішення Тернопільської міської ради присвоїти міському стадіону ім'я сумнозвісного гауптмана SS Schutzmannschaft 201 Романа Шухевича і вимагаємо негайного скасування цього рішення», — зазначив Джоел Ліон у твітері.

Сергій Надал – Міський голова Тернополя, який має там величезну підтримку, і якого обрали в один тур, вступив у публічні дебати з послом Ізраїлю, перелічивши імена знаних євреїв, які були членами УПА і зауваживши, зокрема,

А тепер щодо самого Романа Шухевича. З вересня 1942 по лютий 1943 родина Романа Шухевича переховувала в своєму будинку від переслідування нацистами сусідську єврейську дівчинку Ірину Райхенберг.


Роман Шухевич, використовуючи свої можливості, допоміг з виготовленням для дівчинки нових документів на ім'я українки Ірини Василівни Рижко.


Після арешту дружини Романа Наталії Шухевич в 1943 році Гестапо Роману Шухевичу вдалося переправити дівчинку в сирітський притулок при жіночому греко-католицькому монастирі Василіанок в Пилипові, поблизу містечка Куликів, що за 30 кілометрів від Львова, де Ірина і перебувала до кінця війни, переживши німецьку окупацію і Голокост.

Фотографія Ірини Райхенберг 1950-х Врятована жінка мешкала в Україні, була одружена та взяла прізвище чоловіка, померла 2007 року в Києві у віці 72 років. В Києві мешкає її син Володимир. Юрій Шухевич зустрічався з ним, вже після смерті його матері.

Проте, це не допомогло. Мало того, до атаки на Тернопіль доєдналася Польща

Як ми повідомляли, польське місто Замостя призупинило відносини з Тернополем через надання тернопільському міському стадіону імені головнокомандувача УПА Романа Шухевича.

Причина? Традиційні послання на т.з. «Волинську війну», коли польська «Армія крайова» у відкритому протистоянні програла українській армії «УПА».


Програла, бо воювала не на своїй, а на раніше окупованій території України, де не мала підтримки місцевого населення.

Замость це місто у Люблінському воєводстві. Його населення 66 тис. чол.

Натомість мер Замостя – міста у 3,5 раза меншого за населенням від Тернополя – дозволяє собі повчати й саме це місто, і Україну та українців:

«Я вірю, що наші українські партнери зрозуміють, що будь-яка ініціатива з прославляння військових злочинців має наслідки. Будь-яка така ініціатива повинна враховувати почуття родин жертв та польського народу», - заявив мер Замостя.

У цій ситуації багатьох дивує сам факт подібної ізраїльсько-польської ескапади, позаяк іменем Романа Шухевича в Україні названо десятки проспектів та вулиць.

Що є такого особливого у найменуванні стадіону, аби влаштовувати усі ці демонстративні прояви зневаги до України та українців?

Cтадіон-красень у Тернополі

І головне – як решта України має реагувати на подібні приниження та спроби публічного лінчування одного зі взірцевих міст нашої держави?

Чи не варто міській раді Рівного прореагувати, зокрема, на польський демарш і за власною ініціативою припинити усі стосунки з польськими містами?

Що корисного має Рівне від цих «партнерських» стосунків? Десятилітні викачування від нас людей та ресурсів?
 

Може, пора вже покласти цьому край?

Сергій Надал

Бо так нам скоро все заборонять: і Шухевича, і Бандеру, і Лесю з Шевченком

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень