Бурштинова лихоманка на Рівненщині триває

Міліція стверджує, що ситуація контрольована, однак рівненські старателі все ще продовжують заробляти на незаконному видобутку бурштину

У ЗМІ тема бурштину порушується постійно. Чи не щодня міліціонери, прокуратура, податкова змагаються у швидкості, навипередки повідомляючи про вилучення сонячного каменя у громадян і затримання підозрюваних у незаконному видобутку «українського золота».

 

Міліція: ситуація контрольована

 

Одним із останніх було повідомлення про викриття підпільного цеху з бурштином у Рівненському районі. У результаті обшуку там вилучили понад 100 кг бурштину-сирцю та обробленого каміння на загальну суму близько 11 мільйонів гривень, а також 42 станки для роботи із сонячним каменем.

В УМВС України в Рівненській області звітують, що з початку року в нашій області вилучили більше 3 тонн бурштину, розпочали 388 кримінальних проваджень щодо незаконного видобутку, понад 100 особам оголосили про підозру, вилучили більше сотні мотопомп та 26 одиниць техніки.

Для порівняння, за увесь 2010 рік було вилучено лише 4,5 кілограми бурштину. І така тенденція зберігалася до 2013 року включно

«Ситуація в Рівному наразі є контрольованою. Працівники міліції постійно у складі мобільних груп за участю інших правоохоронних структур здійснюють відпрацювання північних районів, виявляють усі ці правопорушення, виявляють осіб, які займаються незаконним видобутком бурштину. Все це фіксується у тих цифрах, які були щойно названі», – говорить інспектор сектору зв‘язків з громадськістю УМВС Любов Гуда.

Водночас, ні в Рівненському УМВС, ні в ДФС у Рівненській області офіційно сказати, скільки може втрачати Рівненщина на незаконному видобутку бурштину, не беруться. Ось який коментар для Радіо Трек дали у Державній екологічній інспекції:

«За період поточного 2015 року в межах 20 кримінальних проваджень складено 189 протоколів про адмінправопорушення. Притягнуто до адмінвідповідальності 42 громадянина та накладено штрафів на загальну суму 24 тисячі 208 гривень. Стягнуто з урахуванням раніше накладених штрафів 25 тисяч 58 гривень. Виставлено 21 претензію 2329 гривень 4 копійки», – сказала начальник відділу екологічного контролю земельних ресурсів за поводженням із відходами та небезпечними хімічними речовинами держекоінспекції у Рівненській області Валентина Улітко.

Інформацією про розмір збитків, завданий державі у результаті незаконного видобутку бурштину, у інспекції не володіють. За словами Валентини Улітко, відповідно до методики розрахунку розміру шкоди, для цього потрібно знати категорію земель, площу порушених земель тощо. Але в них такої інформації немає.

 

Бурштином торгують в Інтернеті

 

Водночас, бурштинокопачі відкрито діляться цінами на незаконно видобутий бурштин у спільноті «Клондайк» у соціальній мережі Вконтакті. Найдорожче там коштує кілограм каміння розміром від 50 до 100 грамів. Вказана у соцмережах ціна становить 3,5 тисячі доларів.

Ще рік тому бурштинокопач із Сарненщини Олександр Васильєв (Іспанець) стверджував, що Рівненська область може отримувати сотні тисяч доларів у день, якщо вдасться легалізувати видобуток «українського золота»:

«Навіть більше ніж 200 тисяч доларів у день може надходити в бюджет грошей (бюджет області, – ред.). Навіть якщо обілетять людей. От як раніше це все було, обілечувалося, то, скажемо, білет коштував 500 доларів в день. І от візьміть, 100 якщо помп робити, то сума виходить яка? – 50 тисяч доларів 100 помп приносить в день. Ви знаєте, скільки помп працює в Рівненській області? – Більше ніж 600 », – сказав він у коментарі.

А журналісти ТСН пишуть, що повз бюджет лише з одного району Рівненщини, багатого на сонячний камінь, йде 150 мільйонів доларів. На рівні країни – це щорічні втрати як мінімум у мільярд доларів.

«Триста помп для нелегального вимивання бурштину, дві зміни – і виходить 360 тисяч доларів за добу. За рік повз бюджет із одного району йде близько 150 мільйонів доларів. Якщо врахувати, що таких районів лише у Рівненській області – з десяток, а ще неабиякі запаси на Волині та Житомирщині, то стає зрозумілим: Україна від незаконного видобутку бурштину щорічно втрачає мінімум мільярд доларів», – пишуть на сайті ТСН.ua.

 

Рівненщина вимагає легалізації бурштинового бізнесу

 

Тему незаконного видобутку бурштину порушують і на сайті електронних петицій президенту України. На сьогодні там зареєстровано 10 звернень громадян до Петра Порошенка, що стосуються теми видобутку бурштину.

Основне, чого вимагають люди, це легалізація бурштинового бізнесу. А також: дозволити копати сонячне каміння усім охочим за умови оподаткування їх роботи; знайти компроміс між місцевими мешканцями багатих на бурштин регіонів та владою, захистити ДП «Укрбурштин» від неправомірних посягань та знищення.

«Прошу терміново вирішити питання легалізації видобутку бурштину на Житомирщині та Рівненській області. А також прибрати корупційні схеми, які приносять мільярди до карманів чиновників та міліції, що кришують видобуток. Провести комплексне розслідування, звільнити з посад та покарати "кришувачів"», – написав Олександр Милашевський, який зареєстрував відповідне звернення 29 вересня 2015 року. Практично аналогічну петицію написав Петро Чайка ще 7 вересня 2015 року.

Дев’ять із десяти петицій на сайті не набрали і 100 підписів. А їх необхідно за три місяці зібрати мінімум 25 тисяч, аби звернення розглянув президент України.

Поки ж основна діяльність із видобутку сонячного каменя знаходиться в тіні, а Україна продовжує втрачати не лише мільйони доларів, а й здорову землю та лісовий масив. Екологи постійно б’ють на сполох і наголошують, що помповий метод, яким користуються бурштинокопачі, шкодить ґрунтовим водам і зневоднює систему штучної меліорації.

Фактично, замість лісу в Рівненській, Житомирській та Волинській областях залишається пустеля, де багато років не зможуть існувати ні тварини, ні рослини.

Зрозуміло, що бурштиновий бізнес потрібно виводити з тіні, однак коли це буде і за яких обставин, залежить як від бажання української влади та правоохоронних органів, так і від місцевих мешканців північних регіонів Рівненщини.

А поки Україною продовжують ходити чутки, що незаконний видобуток бурштину «кришують» ограни, уповноважені з цим боротися.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень