Ангела Меркель: «Найбільше випробування з часів Війни» (ФОТО/ВІДЕО)

Канцлер звернулася до народу

Дорогі громадяни,

У ці дні коронавірус сильно змінює життя нашої країни. Наше розуміння того, що є нормальним, що означає жити вільно, взаємодії одне з одним, - усі ці поняття випробовуються як ніколи раніше.

Мільйони з вас не ходять на роботу, ваші діти не у школах чи дитсадках; театри, кінотеатри та магазини закриті, а найважчим є те, що нам не вистачає зустрічей, які раніше були даністю.
 

Звісно кожен з нас у такій ситуації є сповненим питань та пересторог, щодо того як усе буде далі?

Я звертаюся до вас таким незвичним чином, оскільки хочу пояснити чим я, як канцлер Німеччини, та мої колеги керуємося у цій ситуації.

Натисніть плей для перегляду німецькою (з українським супроводом)

Це частина відкритої демократії робити політичні рішення прозоро та пояснювати їх [громадськості], якнайкраще обґрунтовувати наші дії та комунікувати їх таким чином, щоб вони були зрозумілими.

Я впевнена, що ми впораємося із ситуацією, яка лежить перед нами, якщо кожен громадянин сприйматиме її як власний виклик. Тому дозвольте мені сказати, усе серйозно, сприймайте цю ситуацію серйозно.

З часів возз’єднання Німеччини, ні, з часів Другої Світової нашій державі не кидався такий виклик.
 

Виклик, перед яким ми зможемо вистояти лише завдяки згуртованості та солідарності.

Я хоч пояснити вам яка наша ситуація з епідемією та що робить держава на національному та місцевих рівнях, аби захистити усе наше суспільство та обмежити економічні, соціальні та культурні втрати.

Але я також хочу сказати вам чому нам для цього потрібні Ви і як ви можете зробити свій внесок у наш захист.

Усе що я говорю про епідемію є результатом постійних консультацій з експертами інституту Роберта Коха та іншими науковцями та вірусологами.
 

Весь світ активно досліджує коронавірус але поки проти нього немає ані дієвої терапії ані вакцини. Допоки ця ситуація не зміниться у нас є лише один вихід – сповільнити поширення вірусу, розтягнути його на місяці аби виграти час.

Час на винайдення ліків та вакцини, але в першу чергу для того, щоб хворі мали найкраще можливе забезпечення.

Німеччина має хорошу систему охорони здоров’я, можливо одну з найкращих у світі, це може нас дещо заспокоїти. Але і наші лікарні не могли б допомогти великій кількості пацієнтів з важкою формою хвороби, якби вони поступили одночасно.

Це не якісь абстрактні цифри статистики, це чийсь батько чи дід, чиясь мати чи бабуся, дружина чи чоловік, це люди. Ми є суспільством де важливим є кожне життя та кожна людина.

Я хотіла б використати цю нагоду щоб звернутися, насамперед,  до усіх лікарів, які безпосередньо працюють з хворими у лікарнях чи відіграють будь-яку роль в сфері охорони здоров’я – ви стоїте у перших рядах цієї боротьби, ви першими бачите хворих, а також те наскільки складно може протікати ця інфекція. 

 

І все ж щодня ви знову йдете на роботу аби допомогти людям. Те, що ви робите є великим подвигом і я хочу подякувати вам від щирого серця!


Отже, мова йде про те, що нам треба сповільнити рух вірусу Німеччиною, і тому ми повинні сконцентруватися на одному, і це дуже важливо – якнайсильніше скоротити соціальне життя, звісно, зі здоровим глуздом та відчуттям міри.

Держава функціонуватиме далі, постачання [товарів] зберігатиметься, ми хочемо уможливити якомога більший рівень економічної активності.

Але усе що може нашкодити людині чи суспільству – усе це ми повинні сьогодні обмежити. Ми маємо максимально знизити вірогідність того, що хтось когось заразить.

Я знаю наскільки сильними є діючі обмеження, жодних зборів, богослужінь, концертів та шкіл, жодних університетів, дитсадків та ігор на гральних майданчиках.

70% населення під загрозою

Я усвідомлюють як глибоко проникають введені центральною та регіональною владами обмеження у наші життя та наше сприйняття себе як демократичного суспільства.

Таких обмежень ще не було в сучасній історії Німеччини.

Я хочу зазначити, що я, як людина для якої право на вільне пересування потрібно було виборювати, можу виправдати введення таких обмежень лише за дійсно надзвичайних обставин.
 

У демократичних країнах ці обмеження не можуть прийматися легковажно та мають носити лише короткостроковий характер. Але наразі ці обмеження є необхідними аби врятувати життя людей.
 

Саме тому від початку тижня діє контроль кордону та обмеження в’їзду з найважливішими нашими сусідами. Економіці, великому та малому бізнесу, магазинам, ресторанам та фрілансерам зараз непросто, а протягом наступних тижнів буде ще важче.

Я запевняю вас, що влада робить усе можливе для зменшення негативного впливу на економіку та збереження робочих місць. Ми використаємо усі можливі засоби аби допомогти нашим працівникам та роботодавцям у часи скрути.

Ви всі можете розраховувати на те, що постачання товарів першої необхідності не перериватиметься.

Якщо одного дня полиці магазинів пусті їх обов’язково наповнять наступного.


Тим хто зараз йде у супермаркети я хочу сказати наступне: робити запаси – розумно, так було завжди, але скуповувати все так наче нічого більше не буде – це нерозумно та безвідповідально по відношенню до інших.

Я також хочу подякувати людям, яким дякують занадто рідко, ті хто нині працює касиром чи наповнює полиці – роблять одну з найскладніших речей на сьогодні.

Дякую за те, що ви допомагаєте своїм співгромадянам та тримаєте роботу індустрії на плаву.

Тепер про найважливіше на сьогодні, усі міри які ми вживаємо було б марними, якби ми не використовували найефективніший засіб проти швидкого поширення вірусу, я маю на увазі нас самих. Оскільки вірус може вразити кожного з нас, допомогти може кожен.

Перш за все, усвідомивши про що ми сьогодні говоримо, не треба впадати в паніку, але не треба і думати, що мене це все не стосується.


Нікого ця ситуація не оминає, важливим є кожен.

Неспівставиме з банківською кризою

Епідемія показує нам якими вразливими ми є, як ми залежимо від обачних дій інших, але також як ми спільними зусиллями можемо підтримати та уберегти одне одного. Важливі дії кожної людини, ми не можемо пасивно спостерігати за поширенням вірусу.

У нас є засіб боротьби з ним, ми повинні обачливо дотримуватися дистанції одне від одного.

Поради вірусологів є чіткими: жодних потисків рук, часте миття рук, ми маємо бути на відстані не менше 1,5 метра від інших та уникати контакту з літніми людьми, оскільки вони є найбільш вразливими.
 

Я знаю, як це важко, у часи скрути ми хочемо бути біля одне одного, прояв уваги для нас – це фізична близькість чи дотик, але, на жаль зараз правильними є протилежні речі.
 

Ми усі повинні це усвідомити. Наразі лише дистанція є проявом піклування. Зараз не час для добродушних відвідини чи не нагальних подорожей. Є причини на те, що говорять експерти «онуки не мають бути з дідусями та бабусями».

Ті, хто уникає непотрібних зустрічей допомагає тим, хто у лікарнях має справлятися зі все більшою кількістю хворих.

Саме так ми рятуємо життя, для багатьох це важко, але в цьому і суть, нікого не залишати без допомоги, на сам перед тих, хто потребує підтримки.

Ми як сім’ї та суспільство знайдемо нові способи допомоги іншим. Вже зараз є ціла низка креативних форм, які йдуть на перекір вірусу та його соціальним обмеженням. Вже є онуки, які записують подкасти для своїх дідусів та бабусь, щоб їм не було самотньо.
 

Ми всі повинні знайти способи показати своє прихильне ставлення до інших, розмови по Скайпу, телефону, електронній пошті, а може навіть відправка паперових листів, пошту відправлятимуть і надалі.
 

Ми чуємо про приклади допомоги сусідів старшим людям, які самі не можуть піти купити продукти. Я впевнена таких прикладів буде ще більше і ми покажемо, що як суспільство, не залишимо інших у біді. Я прошу вас дотримуватися правил встановлених на найближчий час.

Влада постійно перевірятиме, які мірі потрібно відкоригувати, а можливо і додати. Ця ситуація постійно розвивається,  а тому ми повинні бути готові переосмислити наші дії та почати користуватися іншими засобами. Такі зміни теж пояснимо суспільству.

Тому я прошу вас не вірити пліткам, а лише офіційним повідомленням, які ми перекладаємо багатьма мовами. Ми є демократією, ми діємо не шляхом примусу, а шляхом поширення знань та взаємодією.

 Перед нами історичний виклик, яке ми можемо подолати лише разом. Я впевнена, що ми здолаємо цю кризу, але якою високою буде ціна за це, Скільки людей ми втратимо залежить, великою мірою, від нас самих.
 

Ми можемо усі разом рішуче реагувати, прийняти діючі обмеження та підтримати одне одного. Це серйозна, але прозора ситуація. Як вона розгортатиметься залежатиме і від того як ми усі будемо дотримуватися правил.

Навіть якщо ми ніколи ще такого не переживали, настав час показати, що діємо зважено і відповідально та рятуємо, таким чином, життя людей. Тут немає виключень, усе залежить від кожного з нас.

Бережіть себе та дорогих вам людей.

Дякую за увагу.   

Переклад з німецької Радіо Трек

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень