«Змушена розмовляти російською»: 20% українських дошкільнят не розуміють української

Шокуючі дані від мовного омбудсмена

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь опублікував звіт за 2023 рік про дотримання мовного закону у різних сферах діяльності.

«УП. Життя» виокремила головні дані щодо використання державної мови у дошкільній освіті, загальній середній школі та позашкільній освіті.

Дошкільна освіта

Станом на 20 липня 2023 року виховувалися українською мовою 927 144 дошкільняти – це понад 99% від загальної кількості та найвищий показник за всі роки.

Угорською мовою виховувалися 10% дітей у садочках Закарпатської області та 12% – румунською в Чернівецькій області. Іншими мовами виховний процес відбувався для близько 500 дошкільнят по всій Україні.

Водночас 33,9% дітей дошкільного віку не відвідують садочки й виховуються виключно в сім’ях. Там є ймовірність домінування російської.

Зокрема, згідно з опитуванням громадської організації «Спільномова», в якому взяли участь 5-річні вихованці шести київських ЗДО, лише 15% дітей активно використовують українську мову, 65% належать до змішаної групи, а 20% дітей навіть не розуміють українську мову.

Наприклад, до мовного омбудсмена надійшла скарга на виховательку садочка у Броварах, що на Київщині. У ній повідомлялося про те, що жінка під час ігрового заняття на подвір’ї говорила до дітей російською мовою.

За словами виховательки, вона була вимушена використовувати російську, адже там були діти з російськомовних сімей, зокрема переселенці, які ще не розуміли української мови.

Загалом протягом 2023 року до Уповноваженого надійшло 7 скарг на порушення мовного законодавства закладами дошкільної освіти.

Загальна середня школа

У 2023/2024 у12 352 школах навчався 3 867 801 учень (з урахуванням дітей, які за кордоном, але продовжують навчатися дистанційно).

.Кількість ЗЗСО, в яких навчання відбувається виключно українською мовою, у 2023 році склала 12 155 – 98,4%. Крім того, українською навчається 3 834 708 учнів – 99,1%.

447 школярів (0,01%) продовжують навчатися російською мовою на рівні із державною. У 2022/2023 навчальному році таких було 1362.

У 2022 році кількість учнів, що вивчали російську мову у школах, зменшилася у більше, ніж у 100 разів: з 454,8 тисячі у вересні 2021 року до близько 4 тисяч станом на 1 вересня 2022 року.

У 2023/2024 році кількість школярів, що вивчають російську мову як окремий предмет, скоротилася ще у 5 разів – до 768.

Російську мову продовжують викладати у трьох школах країни.

Всього на адресу Уповноваженого надійшло 27 звернень щодо порушення мовного законодавства у ЗЗСО. З них 9 – із Києва, 6 – із Дніпропетровської області, 4 – з Одеської, 3 – з Харківської, 2 – зі Львівської, по 1-му з Волинської, Житомирської та Миколаївської.

Також залишається проблемою опанування деякими представниками нацменшин української мови. Зокрема, дослідження показало, що у школах міста Берегове, що на Закарпатті, навчаються 648 дітей ромської національності, 645 з яких навчаються не ромською і не українською, а угорською мовою.

Позашкільна освіта

Освітні послуги в системі позашкільної освіти надаються як в закладах освіти, так й іншими організаціями. Зважаючи на це, залишається неврегульованим застосування державної мови у різноманітних клубах, секціях, курсах, групах, майстер-класах, приватних школах без статусу закладу освіти.

Найбільша кількість звернень громадян пов’язана саме з організаціями, які не є закладами освіти.

До Уповноваженого надійшло 23 звернення щодо надання освітніх послуг, лише 5 з яких стосуються діяльності позашкільних закладів освіти (3 – дитячо-юнацькі спортивні школи, 1 – музична школа, 1 – комунальний реабілітаційний центр).

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень