З вересня в медицині вводять систему еHealth. Що про це треба знати рівнянам

Система еHealth передбачає відмову від паперів і переведення інформації про медиків та пацієнтів в електронний вигляд

еHealth (у перекладі означає "електронне здоров'я") – буде єдиною державною електронною базою з інформацією про медзаклади, лікарів та пацієнтів. Її запровадять з вересня наступного року. Сьогодні у місті презентували систему еHealth.

Говорить керівник напрямку роз’яснення і підтримки еHealth Світлана Котляревська:

З вересня 2018 року еHealth буде обов’язковою. І обов'язково кожен державний медичний заклад повинен буде у ній зареєструватися. Тобто головний лікар реєструє свій заклад, реєструє лікарів. Потім реєструє пацієнтів через підписання декларацій.

 

І ми маємо розуміти те, що зараз електронізуємо державну сферу в Україні. Ми нарешті будемо прощатися з паперовою інформацією і приходити до електронізації.  

За словами Світлани Котляревської, медичні картки

теж будуть електронними.

Пацієнтам це буде зручно, бо електронні картки не губитимуться, як паперові. І їх лікар зможе відкрити з будь-якого куточка держави. Інформація медичних карток буде захищена. Скажімо, зайти у неї не можна буде, якщо медик не введе свій електронний підпис.

Окрім цього, пацієнт зможе отримувати безплатну первинну медичну допомогу в будь-якому куточку держави незалежно від місця реєстрації.

Для цього досить буде укласти декларацію про обслуговування з обраним у місці проживання сімейним лікарем.

Лікаря можна буде вільно змінити. При цьому декларація з попереднім лікарем скасовуватиметься автоматично після підписання декларації з новим.

Коли почне працювати система еHealth, це дозволить платити зарплату медикам за надання допомоги конкретним людям, а не за кількість закріплених на дільниці пацієнтів, яких, можливо, той медик в очі не бачив, бо, приміром, вони на заробітках за кордоном. Тобто гроші йтимуть за пацієнтом.  Інакше кажучи, чим більше людей підпишуть декларацію з лікарем, тим більшу він отримуватиме зарплату.

Найбільша плата буде за обслуговування дітей до 5 років та пенсіонерів. Найменша - за молодь. Плата за обслуговування цих категорій відрізнятиметься розміром вдвічі.

Нині рекомендована кількість пацієнтів на одного лікаря – 2 тисячі, але обмеження нема.

Поки система еHealth працює у тестовому режимі і у ній реєструються медзаклади та лікарі. Що стосується пацієнтів, то поки вони не можуть реєструватися у системі, оскільки Міністерство ще не затвердило декларацію, яку вони мають укладати з лікарями про обслуговування.  

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень