Як перевірити, чи є ви в реєстрі боржників, і чи можна вийти із «чорного» списку?

Детальне пояснення

У реєстр боржників можуть потрапити не тільки люди, які не закрили кредит. Нерідкою є ситуація, коли навчальні заклади гублять інформацію про оплату студента за навчання і через це його вносять у реєстр.

Потрапляючи у цей «чорний» список, людина може втратити право на проведення угод продажу чи купівлі нерухомого майна або ж навіть потрапляє під заборону покидати країну.

 

Як перевірити, чи є ви у реєстрі боржників? 

Для перевірки наявності інформації про вас у реєстрі боржників (ЄРБ), встановіть Опендатабот та відправте боту свій податковий номер (ІПН).

Якщо ваші дані є у ЄРБ, бот повідомить про це. Крім того, в Опендатаботі можна приєднати безплатний моніторинг - бот надішле повідомлення, щойно інформація про вас з’явиться у реєстрі.

Що буде, якщо ви потрапили у реєстр? 

Якщо ви потрапили до реєстру боржників, на вас можуть бути накладені заборони та обмеження, зокрема:

  • заборона на відкриття нових рахунків у банку;
  • заборона на виїзд з країни;
  • нотаріуси не зможуть здійснювати угоди продажу чи купівлі майна;
  • може бути блокування банківських рахунків та автоматичне списання боргів тощо. 

Що зробити, щоб вийти з реєстру боржників? 

  1. Щоб вийти з реєстру боржників, треба знайти в Опендатаботі дані про виконавчі провадження за вашим ІПН та контакти вашого судового виконавця.
  2. Після цього потрібно дізнатись у виконавця інформацію про суму боргу й реквізити для сплати й покрити цей борг. Потім треба виконавцю надіслати платіжний документ, який підтверджує, що ви здійснили оплату.
  3. Якщо борг сплачено у повному обсязі, дані про вас мають бути вилучені з ЄРБ, а всі обмеження зняті. Ви можете перевірити, чи вас видалили з реєстру за допомогою моніторингу Опендатабота.
  4. Якщо навіть після повної оплати боргу, вас не вилучили зі списку боржників, надішліть скаргу до виконавчої служби (ДВС), долучивши підтвердження платежу.

Джерело: РБК-Україна 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень