«Всі важливі», - естонці розповіли про зарплатний нюанс, що суттєво впливає на знання школярів

Естонія після виходу з СРСР змогла створити одну з найбільш ефективних освітніх систем у світі

Tabasalu High School

Це підтверджують і результати міжнародного дослідження PISA-2022, за якими ця країна входить до ТОП-10 кращих за рівнем успішності підлітків.

Секретами такого успіху самі естонці вважають те, що у закладах освіти всі школярі мають однаковий доступ до знань і не розділяються на сильніших або слабших.

Рівність також підтримується і серед вихователів дитячих садків та вчителів початкових класів. Вони отримують однакову зарплату, адже всі важливі для навчання дітей. 

Освіторія зібрала основні факти, які вплинули на успішність навчання в закладах освіти цієї країни:

  • Держава забезпечує безкоштовне навчання для всіх учнів, і батьки не стикаються з прихованими витратами.
  • Школярам, незалежно від їхніх здібностей, однаково приділяють увагу на уроках.
  • Дошкілля в Естонії також має потужну базу. Зокрема, з дітьми працюють висококваліфіковані педагоги, які готують їх до подальшого навчання. 
  • Освіта в дитячих садках та початковій школі базується на інтегрованих уроках навколо конкретних тем. Програму педагоги обирають самі, адже вона мінімально регламентована державою. Таким чином, тут висловлюють повноцінну довіру вчителям.
  • Це стосується і підручників. Держава виділяє кошти на них, проте педагоги самі обирають навчальні матеріали. Це сприяє розвитку корисних розробок в країні.
  • Це ж стосується і діджиталізації. Педагоги самі вирішують, що саме та коли потрібно залучити з ґаджетів на уроках, адже всі підручники мають два варіанти – паперовий та цифровий.

Попри те, що Міністерство освіти Естонії намагається заохочувати шкільну спільноту до використання сучасних технологій, якщо заклад освіти вирішить проводити уроки на вулиці, він також отримає підтримку.

Про падіння знань українських школярів за результатами PISA-2022 ми писали раніше:

Вчать уроки найдовше – відстають на роки: про вражаючу різницю між знаннями школярів в Україні та світі

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень