«Впровадження ЄДКІ буде вбивати українську освіту»: магістри-правники проти нового підсумкового іспиту (ПЕТИЦІЯ)

За допомогою вони звернулися до президента 

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Єдиний державний кваліфікаційний іспит для випускників-магістрів (ред. - ЄДКІ) з 2022 року вводять в Україні.

ЄДКІ – це обов'язковий компонент атестації спеціальних компетентностей, визначених стандартами вищої освіти та достатніх для ефективного виконання професійної діяльності за обраною спеціальністю. 

На початку жовтня у Міністерстві освіти та науки вже затвердили програми іспиту за спеціальностями «Право» та «Міжнародне право». Так, магістрів, які вступили у 2021 році перевірятимуть «на знання» двічі, оскільки при вступі вони вже складали ЗНО. Натомість вступники на магістратуру наступних років при вступі, як відомо, вже не складатимуть зовнішнє незалежне оцінювання. 

Задля «відвоювання» справедливості магістри, які цього року вступили на навчання, звернулися до президента України Володимира Зеленського з проханням скасувати складання Єдиного державного кваліфікаційного іспиту для випускників 2022 року

Авторка петиції, яка днями з’явилася на сайті президента, Тетяна Кузьмич пише: 

Випускники, котрі подолали порогові бали (ред. – на зовнішньому незалежному оцінюванні) та вступили до магістратури знову повинні складати іспит (ЄДКІ), щоб «довести» свої набуті знання. У проєкті Концепції розвитку юридичної освіти вказано, що атестація здобувачів ступеня вищої освіти магістра за спеціальностями 081 «Право» та 082 «Міжнародне право» здійснюється у формі єдиного для обидвох спеціальностей державного кваліфікаційного іспиту, який охоплює нормативні програмні результати навчання та компетентності як бакалаврського, так і магістерського рівнів освіти (зміст ЄДКІ базується на основі навчальних дисциплін та практик, які охоплюють 180 кредитів ЄКТС бакалаврату та 60 кредитів ЄКТС магістратури).

 

Навіщо студенту магістратури, котрий нещодавно склав ЄФВВ, складати ЄДКІ? Тому, прошу Вас скасувати складання Єдиного державного кваліфікаційного іспиту для студентів магістратури за спеціальностями «Право» та «Міжнародне право»!

Повний текст петиції

Цікаво, що думку авторки петиції щодо ЄДКІ поділяють і студенти одного з вишів на Рівненщині. Магістри-правники, які заявили про бажання залишитись анонімами, кажуть: 

– ЗНО (при вступі) + ЄДКІ(для того, щоб отримати диплом) це вже занадто, дуже велика кількість студентів не пройшли поріг і не вступили на магістратуру цього року, а тепер ще й в тих, хто вступив, є шанс не отримати диплом. Де в цьому логіка? Як на мене, ті студенти, які вступили цього року (ред. - 2021) на магістерську програму на 5 курс повинні 100% отримати диплом без ЄДКІ, адже вони проходили ЗНО при вступі. 

 

– Це абсолютно нікому не потрібна річ. ЄДКІ тільки нашкодить сучасній системі навчання у ВНЗ, адже великий відсоток студентів не будуть вбачати гарантії в отриманні диплому та не захочуть просто так витрачати 6-7 років свого життя та величезну суму коштів на навчання, яке не факт що дасть їм кінцевий результат. 

 

– Такими діями МОН тільки вбиває майбутніх українських спеціалістів. Багато потенційних абітурієнтів задумається, а чи треба їм навчатись стільки часу, щоб потім мати великий шанс НЕ отримати диплом. Якщо вони хочуть підвищити рівень освітніх послуг, то їм потрібно розпочати працювати з кожним ВНЗ персонально, це більш дієвий спосіб, як на мене. Впровадження ЄДКІ поступово буде вбивати українську освіту.

Нагадаємо, із проханням скасовувати ЄДКІ у лютому цього року студенти вже зверталися до президента Володимира Зеленського. Тоді петиція набрала трохи більше, ніж півтори тисячі підписів.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень