Виплати для ВПО можуть урізати. Відомо, хто даремно чекає на гроші

Розповідаємо, в якому випадку на державну підтримку розраховувати не варто

Через повномасштабну війну рф-ії проти України понад 8 млн людей були вимушені покинути домівки та переїхати. І йдеться саме про внутрішньо переміщених осіб (ВПО), а не тих, хто попрямував за кордон.

Для ВПО держава передбачила щомісячні виплати: по 2 або 3 тис. грн на людину на місяць, але чи можуть ці виплати забрати? У цьому розбирався «24 канал».

Кого можуть позбавити соціальних виплат

Наразі припинити виплати можуть тим внутрішньо переміщеним особам, які стали на облік ВПО після 24 лютого 2022 року і проживають у регіонах, де вже припинились активні бойові дії. Вони одержували допомогу за березень і квітень.

Надалі виплачувати допомогу мають тим ВПО, у регіоні яких ще тривають активні бойові дії. Це стосується й тих осіб, які стали на облік ВПО ще з 2014 року.

 

Інших обмежень у виплатах ВПО поки не оголошено, – каже один із експертів.

А між тим, втратити допомогу і право на її отримання людина може і якщо вона подала неправдиву інформацію для її отримання.

Також виплати скасовуються для ВПО, які:

  • повернулись додому;
  • перемістилися з території тергромад, які на сьогодні не входять до спеціального Переліку Мінреінтеграції;
  • мають житло, тобто воно у них не зруйноване і не пошкоджене внаслідок бойових дій рф.

НАПРИКЛАД:

Кияни, в яких не зруйнована домівка, але які зараз проживають у Львові, і відповідно там же зареєструвались як ВПО, з травня розраховувати на виплати ВПО не повинні, навіть якщо й далі проживатимуть у Львові.

Тоді як кияни, в яких домівка була зруйнована або стала непридатною для проживання внаслідок пошкодження бойовими діями рф, і які зараз проживають у Львові й, відповідно, там же зареєструвались як ВПО на виплати розраховувати можуть, але за умови, що вони подали до 20 травня 2022 року заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (ДІЯ), або за умови подання документального підтвердження від органів місцевого самоврядування факту пошкодження/знищення нерухомого майна внаслідок бойових дій.

Хто зараз може отримати виплати

З травня перелік осіб, які можуть отримати допомогу від держави, трохи скоротився. Наразі допомога надається ВПО, які перемістилися з:

  • тимчасово окупованої рф території України;
  • території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні);
  • ВПО, у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження, і які подали до 20 травня 2022 року заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (Дія), або за умови подання документального підтвердження від органів місцевого самоврядування факту пошкодження/знищення нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією рф.

Станом на 27 липня до оновленого Переліку входить 9 областей і йдеться про тергромади:

  • Донецької (66)
  • Харківської (56)
  • Дніпропетровської (7)
  • Луганської (37)
  • Запорізької (55)
  • Херсонської (49)
  • Миколаївської (25)
  • Сумської (21)
  • Чернігівської областей (5)

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень