Вчені зробили важливе відкриття: під зображенням Мони Лізи є ще один малюнок (ФОТО)

Під зображенням Мони Лізи могло бути зображення «нереальної жінки, схожої на богиню»

Багаторічне дослідження картини да Вінчі «Мона Ліза» розкрило один із секретів шедевра.

Італійський художник і винахідник Леонардо да Вінчі створив свою легендарну картину «Мона Ліза» з використанням раніше невідомого підготовчого ескізу, повідомляє news.artnet.com.

Завдяки мультиспектральному аналізу вчений Паскаль Котт помітив легкі сліди вугільного малюнка, що свідчать про техніку спольверо.

 

Художник проколював маленькі дірочки по контурах малюнка і використовував вугільний пил для перенесення зображення на полотно.

У 2004 році Лувр дозволив досліднику зробити знімки Мони Лізи, і відтоді він роками вивчав більш як 1650 отриманих зображень.

Завдяки своїй камері Lumiere Technology з новаторським «методом посилення шарів» вчений побачив світло, відбите на 13 довжинах хвиль, ґрунтуючись на роботі інфрачервоної фотографії, яка раніше використовувалася в створенні видимих неозброєним оком деталей, прихованих під поверхнею картини.

Котт зміг визначити основні вугільні лінії у світліших областях картини, використовуючи комбінацію фотографії в ближньому інфрачервоному діапазоні та інфрачервоної рефлектографії.

Так, оптична система дозволяє бачити дуже дрібні деталі, а висока чутливість – дуже сильно посилювати слабкий сигнал.

Дослідження Паскаля Котта вказали на інші раніше невидимі деталі – те, що здається шпилькою для волосся прямо над головою Мони Лізи, чого не було в моді у Флоренції під час створення картини.

За словами Котта, шпилька надає можливість припустити, що картина була не портретом, проте алегоричною роботою чи зображенням «нереальної жінки, схожої на богиню».

Джерело – РБК-Україна

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень