Вчені б'ють на сполох через потужну геомагнітну бурю: до чого готуватись українцям

Дослідники висунули невтішну теорію

Потужна геомагнітна буря, що накрила нещодавно Землю, вже спричинила збої в роботі радіо та GPS. Вчені наголошують - вона також може викликати хвилю ураганів і штормів.

Розповідаємо, яку теорію висунули дослідники, на чому вона базується, а також чи загрожують наслідки магнітної бурі українцям

Що відомо про теорію дослідників

Згідно з результатами проведеного нещодавно дослідження, сонячний шторм, який обрушився на Землю, може стати причиною ураганів і штормів.

У межах своєї роботи команда науковців використала модель, яка:

  • вивчала активність тропічних циклонів за останні 5500 років
  • виявила 11 часових періодів, коли штормів на Землі було на 40% більше, ніж зазвичай

Єдиною спільною рисою цих періодів стала надсильна сонячна активність.

Теорія вчених полягає в тому, що коли сонце надмірно активне, воно «посилає» на Землю більше енергії, яка нагріває океани й стає «пальним» для тропічних штормів.

Саме зараз США перебувають у розпалі так званого «сезону ураганів», однак з огляду на сонячну активність він може стати рекордним.

Активна сонячна пляма у травні 2024 року (скріншот: youtube.com/@noaanationalweatherservice)

Вплив геомагнітних бур на орбіту й поверхню Землі

Національне управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) також повідомляло, що «геомагнітні бурі можуть вплинути на інфраструктуру на навколоземній орбіті та на поверхні Землі».

За словами експертів, така сонячна активність може суттєво впливати на зв'язок, електромережі, навігацію, радіо та супутникові «операції».

Професорка Янг Ванг з Університету штату Флорида уточнила, що передбачити вплив Сонця на земну поверхню не завжди просто. Тому остаточно стверджувати, що геомагнітна буря збільшить кількість тропічних циклонів цього року не варто.

Вона додала, що «роль сонячної активності в модулюванні активності тропічних циклонів є складною».

— У міру того як океани нагріваються, вони мають більше енергії, доступної для перетворення на вітер тропічного циклону, таким чином створюються більш сприятливі умови для розвитку сильніших штормів, - пояснила вона.

Вчені зазначають: сонячна активність може бути «важливою рушійною силою мінливості клімату та активності тропічного циклону через свій вплив на атмосферну циркуляцію, океанські течії та температуру поверхні моря».

Вплив Сонця на Землю (інфографіка: meteoagent.com)

Чи загрожує щось українцям

З огляду на те, що Україна розташована відносно далеко від океану, тропічні циклони чи надпотужні урагани їй навряд, чи загрожують.

Водночас низка проведених науковцями досліджень вказують на ймовірний взаємозв'язок між магнітними бурями та життєдіяльністю людини.

Йдеться про те, що надпотужна сонячна енергія може негативно впливати на настрій і самопочуття людини.

Дехто наголошує, що під час магнітних бур може погіршуватися здоров'я - з'являтися головні болі, проблеми із серцем, порушення сну та слабкість.

Джерело: РБК-Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

У Рівному знайшли посвідчення військового

На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

Більше оголошень