Важко зводити кінці з кінцями: українці змушені повертатися через скорочення допомоги у ЄС

Деякі їдуть навіть на прифронтові території

Система підтримки біженців, зокрема у Чехії, змінилася з початку липня.

Організації з надання допомоги біженцям критикували як зменшення допомоги, так і механізм її призначення. Застерігали від втрати житла біженцями.

Вони очікують погіршення ситуації в серпні.

  • Близько 70 тисяч українських біженців у Чехії проживали в закладах термінового житлового розміщення (гуртожитки, хостели, готелі тощо) ще в червні — до введення змін.
  • З них 30 тисяч не входили до числа так званих вразливих категорій населення, яким держава продовжує оплачувати нічліг у цих закладах.
  • Ще 31,5 тисячі людей проживали у 12 тисячах квартир за рахунок солідарного внеску.

У новому реєстрі квартир для біженців у MPSV було зареєстровано 8,2 тисячі квартир на 13 тисяч осіб.

У Мінпраці країни не повідомляють, скільком людям з початку липня держава припинила сплачувати за екстрене житло та скільки людей втратили житло в солідарних домогосподарствах.

Біженцям важко зводити кінці з кінцями, деякі повертаються навіть на прифронтові території

 

Ми боялися складніших наслідків. Наростання поки відбувається поступово. Ми чуємо про десятки людей, а не про сотні, — розповіла Клара Боумова з Консорціуму неурядових організацій, що працюють з мігрантами в Чеській Республіці, відповідаючи на запитання про те, чи десь виселяють біженців.

За її словами, про тих, хто втрачає житло, подбали — завдяки доброзичливості деяких закладів житлового розміщення та адміністрації країв.

Десь, про всяк випадок, створюють наметові містечка, наприклад, у Плзені.

Організації з допомоги мігрантам критикують налаштування способу виплат допомоги. Вони зазначають, що біженці в Чехії працюють за низьку зарплату. Якщо вони навіть отримають соціальну допомогу, то їм буде важко зводити кінці з кінцями та платити за житло.

На думку експертів з некомерційного сектору, умови надання допомоги спонукають людей працювати нелегально.

Список категорій вразливих осіб недостатній

Недержавні організації не вважають достатнім і список вразливих осіб. Наприклад, до нього не входять люди, які тривалий час страждають на важку чи невиліковну хворобу, наприклад біженці, хворі на рак.

Згідно з п’ятою поправкою до пакету законів Lex Ukrajina, від 1 липня була припинена виплата солідарної допомоги людям, які прийняли біженців у свої оселі чи квартирі безкоштовно або тільки за оплату енергоносіїв. Біженцям, які можуть працювати, держава оплачує лише перших п’ять місяців у закладах екстреного житлового розміщення. Після цього вони повинні платити за себе самі, або їм доведеться переїхати в інше місце.

Якщо їхні заробітки та заощадження не покривають навіть прожиткового мінімуму та встановлених витрат на проживання, Центр Зайнятості додає цю суму та виплачує їм гуманітарну грошову допомогу. На житло виплачується 2400 крон (близько 4000 грн) на місяць, а в зареєстрованій квартирі – 3000 крон.

Джерело: uamedia.eu

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень