Ваші предки були родом із Київської Русі, якщо прізвище звучить так

Такі прізвища часто зустрічаються і зараз

Прізвище людини може багато сказати про її походження та предків, — звідки прийшли, ким були та чим займалися його предки. Наприклад, деякі прізвища носили справжні силачі, стародавні бізнесмени, винороби та пивовари.

В Україні є перелік прізвищ, створених ще за часів Київської Русі та існують на території сучасної України дотепер. Інформація про них міститься на генеалогічному ресурсі «Рідні», пише «Телеграф».

Спочатку в Київській Русі використовували лише прізвиська. Їх часто можна було зустріти в назвах князів. Але вони не успадковувалися. Коли виникла потреба вказати право власності, прізвища стали застосовуватися в офіційному діловодстві.

Ось список прізвищ, які заведено вважати найдавнішими:

  • Прізвище Білан – за поширенням посідає 386 місце. Сьогодні налічує близько 7 932 носіїв. Найчастіше таке прізвище зустрічається у Києві, Сумах, Дніпрі, Черкасах, Запоріжжі. Це давньослов’янське прізвище, яке походить від прикметника «білий». Вперше письмовий запис цього родового імені було зроблено 1649 року — це реєстровий запис козака Брацлавського полку.
  • Прізвище Жадан займає за розповсюдженням 1045 місце. Налічується 3768 носіїв. Часто трапляється на Слобожанщині. Але можна зустріти і у Києві, Полтаві, Харкові, Кам’янському, Дніпрі. Походить від давньоукраїнського особистого імені, яке утворилося від дієслова «бажати». У давнину її давали дитині, на яку батьки дуже чекали.
  • Прізвище Логвиненко посідає за розповсюдженням 625 місце. Нараховуючи 5591 носія. Вона дуже поширена на Слобожанщині, Києві, Запоріжжі, Дніпрі та Донецьку. Таке родове ім’я носили старшини Гетьманщини.
  • Прізвище Скорик – за поширенням посідає 640 місце та налічує 5474 носіїв. Частину її можна зустріти на Слобожанщині, в Києві, Харкові, Сєвєродонецьку, Запоріжжі та Черкасах. За походженням є усіченою суфіксальною освітою від імені Скоромир, Скорослав. Вперше його було зафіксовано 1649 року в імені козака Канівського полку.
  • Прізвище Сулима посідає за поширенням 1362 місце. Вона налічує 3037 носіїв. У давнину її носіями були представники православного духовенства. Зустрічалася вона серед старшин Гетьманщини.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень