В Україні легалізували ГМО. Що це означає для кожного

Народні депутати ухвалили закон про державне регулювання і контроль за обігом ГМО

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №5839 «Про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки». 

Визначено терміни «генетично модифікований організм», «ГМ-продукція як харчовий продукт», «генетично модифікована продукція».

 

Документ вводить державну реєстрацію ГМО, але забороняє вирощування та ввезення ГМ-кукурудзи, а також вирощування протягом п'яти років генетично модифікованих ріпаку та цукрових буряків.

Ухвалення цього закону є частиною євроінтеграційного процесу, це виконання міжнародних зобов’язань України відповідно до ст. 64 Угоди про асоціацію з ЄС. Зокрема законодавство України у сфері обігу ГМО буде сумісним із європейським законодавством.

Що передбачає законопроєкт

  1. Розмежування повноважень органів державної влади для усунення дублювання функцій у сфері поводження з ГМО.
  2. Удосконалення системи оцінювання ризиків ГМО щодо можливого впливу на здоров’я людини та навколишнього природного середовища.
  3. Запровадження європейських механізмів державної реєстрації ГМО.
  4. Удосконалення вимоги до маркування ГМ-продукції та запровадження правила щодо її простежуваності.
  5. Посилення державного контролю у сфері поводження з ГМО, а також встановлення відповідальності за порушення законодавства у цій сфері.

Нагадаємо, у 2019 році в Україні було впроваджено маркування продуктів з ГМО. Це рішення спрямоване на захист прав споживачів на отримання інформації про склад продуктів, які вони купують.

Маркування здійснюється шляхом розміщення на упаковуванні слова «ГМО» або позначення «містить ГМО», якщо вміст ГМО в продукті становить не менше 0,9%.

За даними Держпродспоживслужби, в Україні налічується близько 300 видів харчових продуктів, які містять ГМО. 

Джерело: forbes.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному знайшли посвідчення військового

На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

Більше оголошень