«Усім повідрізають світло та газ», - у мережі лякають масовим відключенням боржників

Начебто таке можливо попри урядовий мораторій

Панікувати не треба. І піддаватися на маніпуляції теж, кажуть у консультаційному центрі населення «ГазПравда». Повідомлення, де може йтися про відключення від комунальних послуг не правдиві.

Мораторій на припинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх несплати або сплати не в повному обсязі не скасовували, він чинний.

 

Також діє й заборона на нарахування та стягнення штрафів та пені, інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на борги за комуналку.

 

Жодних обмежень чи винятків зі згаданих норм до скасування воєнного стану в країні державою не передбачено.

Однак, оплачувати комуналку треба. Передусім це підтримка комунальної галузі та зарплати працівників.

Постачальники послуг мають право на стягнення накопичених боргів споживачів у судовому порядку. Але це не стосується боржників з-поміж ВПО які надали довідку про свій статус постачальникам комунальних послуг, або інші документи, що підтверджують їх відсутність у житлі, де вони мешкали та вимушено покинули. Не можна стягувати борги з українців, чиє житло пошкоджене або зруйноване внаслідок воєнних (бойових) дій.

Якщо суд ухвалить рішення про примусове стягнення заборгованості за комірне щодо громадян, на яких не розповсюджуються зазначені вище обмеження щодо вчинення таких дій, то:

  • Сума боргу зросте шляхом покладення на боржника зобов’язань по компенсації судових витрат та виконавчого збору.
  • Може бути накладений арешт на рахунки боржника та його майно. Так, 8 травня 2023 року набув чинності закон, який дозволяє арешт рахунків громадян України на суму меншу ніж 100 тис. грн.
  • У разі ухилення боржника від виконання покладених на нього зобов’язань, на нього може бути додатково накладено тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України.

Після завершення війни на суму боргу можуть нарахувати штраф та пеню, річні проценти та інфляційні нарахування, що збільшить саме тіло боргу в рази.

ГазПравда радить українцям, яким важко оплачувати комуналку оформити з постачальниками послуг угоду про реструктуризацію боргів, та звернутися за субсидією до Пенсійного Фонду.

Джерело: ГазПравда

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень