Рішення суду: УПЦ МП – підрозділ російської церкви

Позивачі не переконали Феміду

Київський окружний адміністративний суд визнав приналежність Української православної церкви (Московського патріархату) до складу Російської православної церкви.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на рішення від 15 травня.

У 2019 році Київська митрополія УПЦ МП та Почаївська Свято-Успенська лавра позивалися до Міністерства культури.

Оскільки церковники відмовлялися підкорятися Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» і наказу Мінкульту, що зобов’язували їх внести зміни до статутів і закріпити канонічний зв’язок із російською церквою.

Перелік релігійних організацій, що підлягали перереєстрації, був оприлюднений у газеті «Урядовий кур’єр» у січні 2019 року.

Натомість позивачі намагалися переконати суд, що релігієзнавча експертиза Мінкульту, проведена у 2019 році, містить численні недоліки.

За їх логікою, висновок релігієзнавчої експертизи не містить жодного аргументу, обґрунтування чи доводу, що релігійне об`єднання Українська православна церква входить до складу Російської православної церкви.

Але у підсумку представникам УПЦ МП забракло аргументів, щоб схилити на свій бік столичний суд.

У грудні 2022 року Конституційний суд визнав конституційними зміни до закону про свободу совісті та релігійні організації, які парламентарі внесли ще у 2018 році. Їх суть проста: релігійна організація (об'єднання), що діє в Україні і є частиною іншої релігійної організації, керівний центр якої знаходиться на території держави-агресора, зобов'язана у своїй назві відображати приналежність до іноземної релігійної організації, – зазначила суддя Альона Кушнова.

Окремо суд звернув увагу на оцінки голови юридичного відділу УПЦ МП протоієрея Олександра Бахова, озвучені на пресконференції у грудні 2022 року.

Зі Статуту про управління Української православної церкви, який був прийнятий на Соборі 27 травня 2022 року, «були виключені всі норми, які хоч якось натякали або говорили про зв`язок з Москвою», – заявив церковник.

Та суд визнав, що цією заявою представник УПЦ фактично погодився із висновками релігієзнавчої експертизи.

Феміда додала, що  позивачі, обґрунтовуючи позовні вимоги, не навели жодних спростовувань, які викладені у висновку релігієзнавчої експертизи.

Суд вважає, що в межах цієї адміністративної справи, позивачі належними та достатніми доказами не довели наявність обставин не входження їх до структури Російської православної церкви, – йдеться у судовому рішенні.

Джерело: «Главком» 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Пицька

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень