Україна та ЄС домовилися про статус тимчасового захисту українців 

Зараз немає можливостей для плавного повернення громадян України додому 

Статус тимчасового захисту українців у ЄС - продовжать. Україна домовилася про це з  Європейською комісією. Статус українців переглянуть, коли покращиться безпекова ситуація, проте зараз умов для цього немає.

Я перебуваю в постійному діалозі з комісаром ЄС з питань міграції та внутрішніх справ  із самого 24 лютого 2022 року, кожні три місяці оцінюємо ситуацію. Ми неодноразово обговорювали з нею питання повернення українців, продовження рішення про тимчасовий захист.

 

Я  мала з нею розмову. Ми прийняли рішення, що статус тимчасового захисту буде продовжений..., тому що безпекові умови не дозволяють прийняти будь-яке інше рішення, – сказала віцепремʼєр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

За її словами, коли безпекова ситуація зміниться, зміниться і тимчасовий захист українців. Це відбуватиметься так, аби забезпечити плавне повернення українців додому. 

Але зараз умов для такого рішення немає, – каже віцепрем'єрка.

Обговорили є Європейською комісією й  питання мобілізації, реєстру військовозобов’язаних, які не пов'язані з тимчасовим захистом.

Ми зафіксували це вчора на перемовинах із Ільвою Йоганссон. Є наш внутрішній процес, нам треба забезпечити облік військовозобовʼязаних. Це здійснюється через низку дипломатичних кроків по лінії дипломатичної, консульської роботи, – сказала Стефанішина.

Нагадаємо, після початку повномасштабного вторгнення у ЄС ввели в дію  Директиву тимчасового захисту, яка надала українським біженцям право легально перебувати на території ЄС та отримувати базові соціальні послуги, включаючи охорону здоров’я, освіту та право на працевлаштування. Цей документ діятиме до березня 2025 року із можливістю продовження.

Джерело: Укрінформ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень