У лікарні немає ЖОДНОГО хворого на COVID-19: фантастичний досвід українського міста

Як їм це вдалося

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

У той час, як Україна щодня встановлює нові коронавірусні рекорди, у Моршині на Львівщині жодна людина з COVID-19 не перебуває у лікарні ????

Як таке можливо – розповідають у матеріалі Міністерства охорони здоров’я.

У Моршині вакциновано понад 70% мешканців ????

На тлі побоювань українців перед вакцинацією досвід Моршина є показовим. Ще у квітні тут запустили пілотний проєкт з масового щеплення населення. Для України це був новий формат, оскільки тоді в країні діяв другий етап вакцинації, коли щеплення могли отримати медпрацівники, вчителі та працівники соціальних служб.

Натомість у Моршині свою дозу вакцини міг отримати кожен охочий. У серпні в місті двома дозами були щеплені вже 66% дорослих жителів.

Ключові фактори успіху такої кампанії ????

  • прозора комунікація з жителями міста;
  • тісна співпраця з медичною спільнотою;
  • ініціативність місцевої влади.

Влітку в містечку зовсім не було хворих на коронавірус. А зараз там реєструють поодинокі випадки, оскільки хворіють переважно невакциновані люди, каже координатор із вакцинації проти COVID-19 у Львівській області Олег Когут.

Як вдалося щепити мешканців Моршина ????

Попри те, що все більше людей хворіють на коронавірус, 56% українців не планують вакцинуватися. Такі результати опитування фонду «Демократичні ініціативи», проведеного у вересні.

Серед причин – страх побічних ефектів, неперевіреності вакцини та недовіра до уряду.

У департаменті охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації пояснюють, що цей експеримент вирішили провести, щоб вивчити й проаналізувати ефективність вакцинації в окремому населеному пункті.

На початку проєкту на місці зіткнулися з високим рівнем недовіри до вакцинації – хоча провакцинувати 70% населення розраховували за місяць, втілити ці плани вдалося за два місяці. Та навіть попри це, результати виявилися успішними.

Сімейні лікарі та «сарафанне радіо» ????‍⚕️

Під час експерименту активно включилася мережа первинної ланки медиків – сімейних лікарів, які працювали зі своїми пацієнтами. Лікарі обдзвонювали своїх пацієнтів і пояснювали, чому потрібно вакцинуватися та де це можна зробити. У такому форматі зокрема зосереджувалися на людях старшого віку, щоб переконати їх вакцинуватися.

Результат ✅

У результаті масової вакцинації з середини червня до середини серпня у Моршині не зафіксували жодного нового хворого на коронавірус.

Далі захворюваність відновилася, однак це очікувано на тлі зростання захворюваності в Україні, пояснює координатор із вакцинації проти COVID-19 у Львівській області.

За його словами, це поодинокі випадки, оскільки хворіють переважно невакциновані люди.

Водночас такий досвід було б важче відтворити у більшому місті: оскільки населення Моршина становить близько 6 000 людей, ефективно працювали «сарафанне радіо», високий рівень довіри до місцевої влади та керівників підприємств.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень