Тут це - недозволена розкіш: в чому Україна залишила позаду європейські країни?

Українка розповіла, чому обрала жити під обстрілами, ніж знову повернутися на Захід

«Главком» розповідає історії українців, які вирішили повернутися на Батьківщину, бо вважають, що  тут більше можливостей для розвитку.

Серед них - Анна Моргун. З початком війни дівчина, яка мешкає у Київській області, переїхала з батьками до столиці Чехії Праги. Мешкала родина там у своєї знайомої, проте у вересні 2022 року Анна вже повернулася.

Розповідає, що дуже полюбила Прагу. Записувала відеоролики на своєму YouTube-каналі, в яких розповідала про красу цього старовинного міста. Та попри все дівчина вважає:

Україна надає їй більше можливостей для розвитку

Анна тривалий час працює у сфері дизайну одягу та неодноразово відвідувала міжнародні виставки, де демонструвала вироби власного бренду. Вона намагалася зайнятися цим бізнесом і у Празі. З труднощами, але Моргун вдалося вивезти свої роботи з України та за допомогою друзів організувати виставку.

Проте жоден із магазинів не зацікавився співпрацею, оскільки, на думку дівчини, чехи мало цікавляться подібною сферою. 

Після повернення в Україну Анна подала заявку до центру зайнятості на отримання гранту на розвиток бізнесу та виграла. На отримані гроші вона за кілька місяців облаштувала цех з пошиття одягу, а у квітні 2024 року відкриває власний магазин.

Анна Моргун

В чому Україна далеко попереду

Дівчина також зазначає, що Україна перебуває попереду багатьох європейських країн, особливо Чехії, у сфері використання цифрових технологій у бізнесі.

Статус фізичної особи підприємця я зареєструвала в Україні за 10 хвилин, не виходячи з дому.

 

Те саме стосується будь-яких інших документів.

 

Подібне у Чехії неможливе.

 

Тобі потрібно йти та брати паперові документи, а це займає час.

 

Те саме стосується способів оплати. В Україні скрізь можна розрахуватися карткою, навіть із кур'єром. 

У празькому ресторані в центрі міста можна не знайти терміналу, тому що чехи віддають перевагу готівці, – розповіла Моргун. 

Ще один важливий аспект, який вигідно характеризує умови життя в Україні, це доступність оренди житла. Щоб винайняти квартиру чи будинок у Києві та інших містах, достатньо укласти з власником договір та внести плату за перший та останній місяць. У Чехії та інших європейських країнах доведеться докласти значно більше зусиль, щоб сподобатися орендодавцю.

Ти змушений писати ціле резюме, в якому маєш зазначити, чому саме тобі вигідно здати цю квартиру. Вказати дохід. А якщо ти приїхав і не маєш роботи? Проте навіть, якщо є робота, для оренди потрібна рекомендація від роботодавця, – пояснює Анна.

Також дівчина відзначає високі ціни на комунальні послуги. Каже, що у Празі, у неї швидко виробилася звичка закривати кран і економити воду.

Те, що в неї взимку в Україні у будинку було +25, у Чехії – недозволена розкіш.

Те ж саме, за її словами, спостерігається у Німеччині та Великій Британії, де багато людей звикли опалювати лише одну кімнату або включають опалення лише в певний час доби.

Мої знайомі часто дивуються, чому я повернулася. На їхню думку, в Європі значно краще жити. На що я відповідаю, що приїжджати до Європи туристом та жити – це дві різниці.

 

Тому, нехай я краще житиму в Україні під обстрілами та відключеннями світла, ніж знову повернуся на Захід, – резюмувала вона.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень