Стало відомо, наскільки погіршилося життя пересічного українця за останній рік

Зросла не тільки «комуналка» і харчі

Фото ілюстративне. Джерело - Кореспондент.
Фото ілюстративне. Джерело - Кореспондент.

Якість життя українців погіршилася набагато більше, ніж заявляє влада, повідомляє «Апостроф». Видання аналізувало дані Мінсоцполітики щодо вартості життя в Україні, які на думку деяких експертів, розходяться із реальним темпом зростання цін.

Станом на 1 січня 2021 року розмір фактичного прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб складав 3 511,15 гривні. У грудні його значення становить 3723 гривні.

Таким чином, за версією міністерства соцполітики, «вартість життя» в Україні протягом року зросла на 6%.

За даними Державної служби статистики, у листопаді поточного року зростання цін в річному вимірі склало 10,3%.

Тож можна вважати, що ціни цього року зростають майже вдвічі швидше, ніж стверджує Міністерство соціальної політики.

Фото ілюстративне. Джерело - AP.
Фото ілюстративне. Джерело - AP.

А в тих сегментах, які найважливіші для людей, що змушені виживати на мінімальні суми (харчі, комунальні послуги, транспорт), ситуація виглядає ще більш проблемною, пише «Апостроф».

Зокрема вартість цукру на внутрішньому споживчому ринку України зросла на 39%, соняшникової олії - на 47%, яєць - на 26%.

 

Загалом ціни реалізації сільськогосподарської продукції з початку року зросли на 40%.

Вартість комунальних послуг теж не стояла на місці.

 - За даними Держкомстату, в жовтні минулого року в Україні було нараховано плату за комунальні послуги для населення на загальну суму 11 мільярдів, а в жовтні нинішнього року - 16,4 мільярда.

 

Це означає, що попри гучні заяви влади та підписання меморандумів (з регіональною владою про непідвищення тарифів), комунальні послуги за рік подорожчали на 50%, - говорить колишній міністр соціальної політики Павло Розенко.

Транспортні послуги теж подорожчали. В середньому на 15 %.

 - Проте дані, які використовує Мінсоцполітики при розрахунках, не публікуються, і суспільство не знає, які саме ціни й на які товари уряд використовував, визначаючи величину фактичного прожиткового мінімуму, - каже Павло Розенко.

Тож, «фактичний» прожитковий мінімум, є насправді «міфічним», заявляє колишній міністр. Бо попри заяви уряду, ціни у магазинах та суми у квитанціях невпинно ростуть. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень