«Сірий паспорт»: як українцям без закордонного паспорта легально залишитися в країні перебування 

В умовах, коли Україна  не надає консульські послуги військовозобов'язаним за кордоном

Новий закон про посилення мобілізації в Україні набере чинності тільки в травні. Проте уже зараз МЗС обмежило надання консульських послуг особам від 18 до 60 років. Проте, є інший законний шлях отримати документ, який дозволить залишитися в країні перебування і подорожувати світом, пише діловий портал Експерт.

Це паспорт іноземця, або так званий «сірий паспорт». Такий документ видають особам, які не мають громадянства країни де вони перебувають.

 

У кожній країні свої правила щодо видачі такого документа. Але в загальному, це документ який дозволяє законно перебувати в країні, працювати, навчатися та інше.

 

Документ видають на обмежений термін, зазвичай від року до трьох років, і його треба оновлювати. 

У Фінляндії він називається Muukalaispassi,  його видають особам які потребують захисту, і не мають дійсного паспорта який посвідчує особу. Фінляндія дає такий документ на 5 років. 

Польща має Tymczasowe Zaświadczenie Tożsamości Cudzoziemca (TZTC). Прикордонники видають це документ людям, які звернулися з завою про захист. Документ посвідчує особу та дає право на легальне перебування у Польщі. На урядових ресурсах є офіційний перелік категорій, хто може претендувати на документ, та зразки заповнення заяви.

Німецький «сірий паспорт» називається Reiseausweis für Ausländer (дорожній документ іноземця). Його видають громадянам України, які мають статус біженця або особи без громадянства в Німеччині. Паспорт іноземця містить біометричні дані, документ треба оновлювати, його термін дії - три роки.  Це не є офіційне посвідчення особи, для цього треба мати окрему пластикову карту з дозволом на проживання.

Такий паспорт видають тільки людям, які доведуть потребу у ньому, а це може бути й офіційна відмова у надані консульських послуг своєю країною. 

«Паспорт негромадянина» видає в таких випадках Латвія. Статус негромадянина не треба плутати зі статусом особи без громадянства. Це до певної міри унікальне явище, бо не громадяни зі документами Латвії можуть подорожувати до Шенгенської зони без візи. Незалежно від місця проживання за цим документом треба звертатися до міграційної служби у Латвії. Документ зроблять за 10 днів, або за заявою можуть робити і за 2 робочих дні. 

Естонія видає «сірий паспорт» людям, які мають офіційний дозвіл на проживання в країні та повинна довести, що не має дійсного закордонного паспорта.  Як виняток, цей документ також видають громадянам інших держав, які з певних причин не мають паспорта своєї країни. Люди з таким паспортом можуть навіть голосувати на місцевих виборах, та мають практично такі ж права та соціальні послуги як місцеве населення.

При цьому власник естонського “сірого” паспорта можна скласти іспит з мови, історії та конституції – і стане повноцінним громадянином країни-члена ЄС.

Джерело: Експерт 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень