Сіль, Зеленський, «Енеїда» і Махмут, або Який насправді наголос у слові Бахмут

Багато хто досі робить неправильний наголос

Новорічна промова Володимира Зеленського багатьох вразила, багатьох розчулила… А декого… потішила правильною вимовою назви міста Бахмут.

Очевидно, раніше президент робив неправильний наголос у слові Бахмут, бо журналістка Катерина Жемчужникова у твіттері написала:

Зауважила, що у промові Зеленський вже говорить правильно - БахмУт.

Дійсно, багато хто робить неправильний наголос – на перший склад, тоді як треба – на другий. Нині це особливо актуально, адже назва міста Бахмут сьогодні у всіх на вустах – там тривають запеклі бої.

Попри те, що Вікіпедія подає подвійний наголос, крапки над «і» розставив знавець історії Донецького краю Олександр на псевдо Etnografo Donetz. Він знайшов оповідання, опубліковане 1894 року, в якому чітко вказано: бахмутці називали своє місто Бахму́т з наголошеним другим складом.

Etnografo Donetz розповідає:

У мережі я знайшов оповідання, в якому описується старовинний  Бахмут. В ньому автор зазначає: «Такий є Бахмут, як його називали його громадяни, роблячи наголос на У та вимовляючи це слово так само, як ми вимовляємо хомут». Маю надію, що це оповідання, написане 128 років тому, поставить крапку в суперечках про те, на яку літеру ставити наголос у слові Бахмут.

 Бахмутський історик Ігор Корнацький каже, що передусім так називали місто старожили:

Завжди так промовляли і українською, й російською мовами місцеві жителі. Й у всіх споріднених словах, похідних від Бахмута теж наголос на «у».

Історик  наводить й інші джерела, серед них – «Енеїда» Івана Котляревського. В ній є рядок:

Пиріг завдовжки із аршин

І солі — кримки і бахмутки.

Це слово із наголосом з «Енеїди» увійшло до словника Бориса Грінченка. Бахмутка – це сіль, яка видобувалася в Бахмутському повіті.

А Катерина Жемчужникова продовжує:

Назва міста походить від річки БахмУтка, яка ще за часів Золотої Орди звалась МахмУтовою річкою.

Тож, якщо вам важко запам’ятати наголос у слові Бахмут, згадуйте слова Махмут і хомут – не помилитеся.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

У Рівному знайшли посвідчення військового

На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

Більше оголошень