Щоб не стати ухилянтом: що треба знати про новий мобілізаційний закон?

Всі подробиці

Верховна Рада України ухвалила новий закон про мобілізацію. Норми цього закону почнуть діяти за місяць після підпису документа президентом.

Відтепер змінилися деякі правила для мобілізованих, додались певні пункти стосовно обмежено придатних та військовозобов'язаних, які мають відстрочку. Що варто знати? 

Військова підготовка

Строкову службу в Україні замінять базовою військовою службою терміном 3 місяці. Молоді до 25 років потрібно буде обрати час та місце проходження такої підготовки. А з 2025 року в навчальних закладах усіх форм власності запровадять загальновійськову підготовку.

Облік

Протягом 60 днів після вступу закону у дію всім чоловікам від 18 до 60 років буде необхідно оновити власні дані в Єдиному електронному реєстрі призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Для цього потрібно буде особисто з'явитися у ТЦК або у пункт прийому в ЦНАП (вони вже почали відкриватися по всій країні) та надати свої дані для взяття на облік.

Також можна буде створити електронний кабінет військовозобов'язаного (добровільно) для внесення туди особистої та службової (для резервістів) інформації онлайн. Одна сервіс ще на етапі розробки й скористатися ним наразі неможливо.

Інвалідність та обмежено придатні

Громадянам, які отримали II-III групи інвалідності у період з 22 лютого 2024 року (крім військовослужбовців) необхідно буде оновити свої дані в Реєстрі та повторно пройти медичний огляд для встановлення групи придатності до служби.

Також ВЛК доведеться пройти тим громадянам, які були визнані обмежено придатними до військової служби.

 

Новий закон скасовує цю категорію, тому повторний медичний огляд має визнати таких громадян придатними або непридатними до служби.

Усі, хто не оновлять у вказаний термін свої дані, можуть бути обмежені в отриманні консульських послуг за кордоном (крім отримання посвідчення особи для повернення в Україну) і керуванні транспортними засобами.

Документи та виклик до ТЦК

Усі військовозобов'язані громадяни віком від 18 до 60 років тепер повинні завжди мати при собі військово-облікові документи. Перевіряти їх мають право:

  • Працівники ТЦК
  • Прикордонна служба
  • Поліція
  • Процес перевірки документів може фіксуватися на фото або відео.

Правила вручення повісток не змінили, але є нововведення для тих, хто відмовляється виконувати вимоги ТЦК.

Якщо громадянин не з'явиться у ТЦК в термін, який вказаний на повістці, ТЦК має право звернутися в Національну поліцію з вимогою про адміністративне затримання та доставляння його в військкомат.

Якщо поліція (у разі неможливості виконання цієї вимоги) надсилає відповідне сповіщення у ТЦК і за 5 днів після цього громадянину надішлють формальну вимогу про виконання його обов'язків як військовозобов'язаного чи резервіста.

Днем вручення такої вимоги вважається:

  • Вручення повістки під розписку поштою
  • День проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати вимогу або про неможливість її вручити за адресою з інших причин (зокрема, якщо особа не повідомила ТЦК свою актуальну адресу).

Якщо протягом 10 календарних днів після вручення вимоги громадянин не виконав своїх обов'язків, то ТЦК має право звернутися до суду.

 

Тоді військовозобов'язаному можуть обмежити право на керування транспортним засобом під час мобілізації - на строк до виконання або відкликання вимоги.

 

Відстрочка на два місяці

Добровольці, які самостійно прийдуть до ТЦК для включення їх у лави ЗСУ без повістки, отримають відстрочку на два місяці для вирішення особистих справ та підготовку.

Бронювання

За новим законом, бронюванню від мобілізації підлягають чиновники категорії «А», голови обласних та районних рад, сільські селищні та міські голови. Чиновники категорії «Б» та органів місцевого самоврядування - не більше 50% від кількості військовозобов'язаних.

Також можуть бути заброньовані співробітники органів державної влади, інших держорганів, підприємств та організацій, що є критично важливими для ЗСУ, економіки та життєдіяльності населення.

Ще право на бронь мають кінцеві бенефіціари критично важливих підприємств, установ та організацій, навіть, якщо вони там не працюють. До переліку критично важливих віднесли також працівників сфери культури та медіа.

Відстрочка від мобілізації

Відтепер право на відстрочку від мобілізації мають право:

  • Люди з інвалідністю всіх груп та за рішенням ВЛК. Їм надається відстрочка від 6 до 12 місяців з умовою пройти знову ВЛК по закінченню терміну відстрочки.
  • Батьки 3-х неповнолітніх дітей - якщо немає боргів за аліментами, які перевищують 3 місяці заборгованості
  • Батьки-одинаки та матері-одиначки, чий чоловік (дружина) загинув, зник безвісти, позбавлений батьківських прав, перебуває у в'язниці
  • Батько або мати неповнолітньої дитини, чий чоловік (дружина) вже проходить службу
  • Батьки неповнолітніх дітей з інвалідністю або тяжкими захворюваннями
  • Усиновлювачі дітей з інвалідністю - якщо діти на момент усиновлення були визнані сиротами або позбавлені батьківського піклування
  • Подружжя людей з інвалідністю III групи - лише у разі інвалідності, встановленої внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівки, кисті, стопи, одного з парних органів, псих розлади при онкології, паралітичних синдромів
  • Ті, у кого на утриманні батьки з I та II груп - якщо з подружжя опікунів один невійськовий, другого можуть мобілізувати
  • Онуків бабусь та дідусів, що мають інвалідність І та II груп можуть звільнити від армії, якщо немає ближчих родичів
  • Студенти денної або дуальної форми навчання, які здобувають освіту послідовно, аспіранти
  • Викладачі навчальних закладів
  • Науковці

Демобілізація

  • Норма про демобілізацію після 36 місяців військової служби була виключена з нового закону. Зараз у Кабінеті міністрів працюють над окремим документом, який буде визначати норми про демобілізацію.
  • Однак у новому законі регулюється термін служби для контрактників і правила звільнення з армії для різних категорій військовослужбовців.
  • Підстави для звільнення зі служби за призовом:
  • За віком (у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі)
  • За станом здоров'я - на підставі висновку ВЛК про непридатність до військової служби або про тимчасову непридатність до військової служби з переглядом через 6-12 місяців. Або за наявності інвалідності (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу)
  • У зв'язку з вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі або обмеження волі
  • Через сімейні обставини або з інших поважних причин, перелік яких визначається окремо
  • У зв'язку зі звільненням з полону
  • У зв'язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів - у разі неможливості їх використання на службі (для осіб вищого офіцерського складу)
  • У зв'язку з призначенням на посаду судді, судді Конституційного Суду України, члена Вищої ради правосуддя, члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, керівника Служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя, його заступника, дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя

Для військовослужбовців за контрактом

  • Для військовослужбовців, які проходять військову службу на посадах рядового складу - на 3 роки
  • Для військовослужбовців, які проходять військову службу на посадах сержантського і старшинського складу - на строк від 3 до 5 років
  • Для осіб офіцерського складу - на строк від 5 до 10 років
  • Для осіб офіцерського складу, які мають право на пенсію за вислугу років, за їх бажанням строк проходження військової служби за новим контрактом може бути продовжено на строк від 2 до 10 років (але не більше ніж до досягнення граничного віку перебування на військовій службі). 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень