«Ма Бейкер», про яку співали BoneyM: хто ж вона та Мама, і що було з Татом? (ФОТО/ВІДЕО)

Це цікаво

У 70-ті роки минулого століття можна було спостерігати розквіт жанру диско. Запальні мелодії, танцювальні ритми і, звичайно, яскраві костюми разом із дзеркальною кулею та блискучими світловими ефектами створювали неповторний стиль дискомузики.

Одним із яскравих представників, які прославили диско на весь світ, були артисти з проєкту Boney M, створеного німецьким продюсером Френком Фаріаном.

Boney M. набиралися шляхом кастингу: до складу групи увійшли емігранти з Карибських островів, які мали ефектні голоси та виразну  зовнішність.

Група набула надзвичайної популярності, їй не підкорилися хіба тільки США.

У 1977 році диско-колектив випускає другий студійний альбом під назвою «Love for Sale» (у перекладі з англійської – «Любов на продаж»).

Boney M. на момент виходу цієї платівки вже були досить популярними, очолювали європейські чарти та отримували захоплені відгуки від критиків та фанатів.

Але цей альбом став тоді продовженням феноменального успіху диско-групи, багато в чому завдяки цікавій композиції Ma Baker.

Історія її створення така: помічник ідейного натхненника групи Френка Фаріана, перебуваючи у відпустці, почув популярну туніську фольклорну пісню Sidi Mansour і запропонував трансформувати її в диско-трек.

Структурно «Ma Baker» включає танцювальний біт з яскравою партією клавішних, які надають пісні унікальний шарм.

Крім того, традиційний для Boney M розмовний куплет разом із жіночим вокалом, що чергується у відповідь, нагадуючи бек, дозволяє групі влаштовувати діалог прямо на сцені.

При цьому вокал і музика, наділені диско-оболонкою, стали опорними точками, які забезпечили  світову популярність пісні.

Запальна Ma Baker досягла першого рядка в багатьох європейських чартах, але престижний британський хіт-парад тоді Boney M. Так і не підкорився. Багато в чому через вихід культової пісні «I Feel Love» Донни Саммер, яка посіла лід-позицію.

Однак, навіть друге місце в UK Singles Chart стало найкращим досягненням євро-диско-групи на той момент. Композиція набула популярності також і в СРСР, де її включали на нечисленних дискотеках. А кожен, хто мав платівку з музикою Boney M., вважався дуже крутим.

Цікаво, що у XXI столітті рядки з «Ma Baker» запозичила для свого хіта Poker Face поп-співачка Леді Гага.

Про що насправді співається у запальній диско-пісні?

«Ma Baker» – одна з небагатьох пісень Boney M., які мають сюжетну лінію. В її ліричну основу покладена історія Матусі Баркер, яка керувала «бандою Баркер-Карпіса», що поширила свій вплив у США на початку 1930-х років.

Злочинці з цього угруповання за сумісництвом були синами Баркер і займалися пограбуваннями та шахрайством, перебуваючи під орудою Ма Баркер.

Ма ма ма ма – Ма Бейкер – вона навчила своїх чотирьох синів,
Ма ма ма ма – Ма Бейкер – як тримати пістолет.
Ма ма ма ма – Ма Бейкер – вона не вміла плакати,
Ма ма ма ма – Ма Бейкер – але знала, як померти, – співається у пісні.

Та сама "Матуся Баркер"

Поєднання Матусі Баркер із Boney M. сталося завдяки продюсеру групи Френку Фаріану, який, начебто, прочитав про неї якусь історію в книзі про злочинність у США.

Вражений Фаріан вирішив, що розповідь про неї точно має з'явитися в одній із пісень його проєкту.

А що з «Татусем»?

Пісня про Матусю з'явилася у дискографії Boney M. на другому альбомі. Проте, роком раніше, на дебютній платівці, була пісня про «Тата», відома під назвою «Daddy Cool».

Вона мала свою історію, але про неї вже іншим разом.

Джерело: за матеріалами VIA

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Костя Культреґер

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень