Що вигідніше обрати, пенсію за віком чи по інвалідності: пояснення

Як перейти на інший вид пенсії

Законодавство України дозволяє людині, яка має право на різні види пенсій, обрати лише один із них: за віком, за інвалідністю або ж у зв’язку з втратою годувальника.
Кому варто змінювати вид пенсії

Якщо у пенсіонера інвалідність III групи та є достатньо кількість страхового стажу, то пенсія за віком виходить вигіднішою, ніж пенсія з інвалідності III групи. А все тому, що пенсіонер з інвалідністю III групи отримує 50% пенсії за віком.

Проте, переходити з одного виду пенсії на інший не є доцільним у випадку, якщо людина з III групою інвалідності ще не досягла пенсійного віку, але вже має повний стаж.

 

У такому випадку, пенсія за інвалідністю може призначатися одразу у розмірі пенсії за віком, тобто у повному обсязі.

Зверніть увагу! Для осіб з I чи II групою інвалідності рішення залежить від віку і страхового стажу. Існує висока ймовірність, що пенсія за інвалідністю буде вигідніша за пенсію за віком у таких випадках.

Як перейти на інший вид пенсії

  • Для зміни виду пенсії необхідно звернутися до Пенсійного фонду України (ПФУ) з відповідною заявою.
  • Початок нарахування нових виплат буде з дати подання заяви, на основі документів, що вже є у пенсійній справі.
  • Також буде врахована додаткова інформація про стаж або заробіток, якщо такі дані не були включені до пенсійної справи раніше, включаючи періоди після призначення пенсії.

Коли призначається пенсія

Пенсія по інвалідності

Пенсія з інвалідності призначається, якщо людина втратила повну або часткову працездатність внаслідок хвороби, а також каліцтва, не пов’язаного з роботою та інвалідності з дитинства.

Розмір пенсії з інвалідності є наступним:

  • особам з інвалідністю І групи – 100% пенсії за віком,
  • особам з інвалідністю ІІ групи – 90% пенсії за віком,
  • особам з інвалідністю ІІІ групи – 50% пенсії за віком.

Пенсія за віком

У 2024 році для отримання пенсії за віком громадяни, які досягли пенсійного віку, тобто 60 років, повинні мати не менше 31 року страхового стажу, у 63 роки – мінімум 21 рік; у 65 років – 15 років. При цьому, у випадку пенсії за віком, розмір виплат залежить від тривалості стажу та розміру заробітної плати.

Зауважте! Наступні п’ять років мінімальна кількість страхового стажу, необхідна для отримання пенсії, буде збільшуватися. Таким чином, особи, які вийдуть на пенсію у 2028 році, мають мати щонайменше 35 років страхового стажу для призначення пенсії.

Джерело: 24 канал

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень