Що робити з освяченими пасками чи яйцями, що залишилися після Великодня: не кожен знає
Коли рука не підіймається викинути
Передсвяткові дні були наповнені суєтою та підготовкою до Світлого Великодня.
Господині фарбували яйця, випікали паски, щоб пригостити близьких та гостей, – все готувалося без міри.
Після свят завжди залишається багато їжі, яку викинути не підіймається рука. Але що робити у такому разі?
Як вчинити з освяченими в церкві пасками
Церква
Їжа, яка залишилася після свят, здебільшого належить до храму, тому викидати таку їжу не можна – це вважається гріхом.
Якщо черству здобу їсти вже неможливо, то сміливо несіть у найближчу церкву.
Птахи
Булками і яйцями, що залишилися, годують птахів. Цей період для пернатих такий же важкий, як і зима: нові ягоди та зелене листя ще не з'явилися.
Паски та інші продукти обов'язково подрібнюються, кидати шматками небажано.
Паски краще попередньо підсушити, щоб кришилися швидше, і видалити солодку глазур, яка шкідлива для птахів.
Сад
Залишки продуктів закопують у саду. Якщо є дача, то після свят збирається їжа, що залишилася, подрібнюється, розділяється на порції та закопується під кущами й деревами.
Такому підживленню будуть раді чагарники, які вже прокинулися після зими та наливаються соками, щоб почати цвісти. Їжа прикопується на глибині до 10 см і поливається теплою водою, якщо земля суха.
Радіо Трек: НОВИНИ