Що робили жінки 12 січня, щоб дім оминали хвороби та нещастя: народні прикмети

12 січня церква вшановує пам'ять мучениці Тетяни Римської

На Тетяну було прийнято шанувати сонце і закликати весну. 12 січня господині пекли круглі короваї, які нагадували світило.

Пиріг не можна було різати — лише розламувати руками. Його обов'язково їли всією сім'єю. Люди вірили, що пиріг подарує силу, здоров'я та тепло.

Жінки 12 січня вибивали пил з килимів. Вірили, якщо почистити килим сьогодні, то дім будуть оминати хвороби та нещастя.

Пращури вірили, що у Тетянин день потрібно знайти найвище місце в окрузі і загадати бажання, дивлячись на сонце. Бажання, вимовлене від щирого серця, обов’язково здійсниться.

У день святої обов'язково потрібно зробити добрий вчинок - подати милостиню, допомогти нужденним, погодувати птахів і безпритульних тварин, узяти участь у благодійності.

Вірять, що добро повернеться в стократному розмірі, а сама Тетяна у своє свято виконає заповітне бажання, але молитва до святої має бути щирою.

Що не можна робити 12 січня

Цього дня вважалося «небезпечним» знаходитися в неприбраному будинку. Пращури вірили, що це може призвести до нещасть та поганих наслідків.

12 січня не можна відмовляти у допомозі тим, кому вона потрібна, інакше людина, яка проігнорували проблему іншої, може сама потрапити у біду.

Не можна плакати 12 січня. Можна накликати нещастя.

Не рекомендували 12 січня одягати чужий одяг. За повір'ями, той, хто не послухається цієї заборони, змінить свою долю не в кращу сторону.

Народні прикмети на 12 січня

  • Якщо йде сніг – влітку буде багато дощів
  • Ясна і морозна погода в Тетянин день – літо буде теплим і без особливих перепадів температури
  • Великі замети у Тетянин день – буде багато хліба

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Алексєєва Вікторія

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень