«Рову з крокодилами між Україною та Росією не буде»: Нам треба перестати гризтися між собою (ФОТО)

«Я чую трупний запах Російської імперії» (с)

Чергове цікаве інтерв’ю публікує «Українська правда». На цей раз із відомим  моральним авторитетом та дисидентом ще часів СРСР Мирославом Мариновичем.

Маринович – колишній політичний в'язень Радянського Союзу, публічний інтелектуал, історик, богослов та віцеректор Українського католицького університету (УКУ)

Повністю текст доволі розлогого інтерв’ю можна прочитати ТУТ.

 

Ми ж подаємо лише деякі ключові тези:

Мирослав Маринович – український громадський діяч, член-засновник Української Гельсінської групи (1976), дисидент і політв'язень (1977—1987), філософ, релігієзнавець, публіцист, проректор Українського католицького університету у Львові

ПРО РОЗБРАТ ТА ВЗАЄМОПОБОРЮВАННЯ СЕРЕД УКРАЇНЦІВ

– Діагноз цій хворобі дав митрополит Андрей Шептицький. Він це назвав «моральною гемофілією». Це просто наша національна хвороба.

– Тобто так буде й надалі?

– Можливо, буде і далі, якщо ми не знайдемо ліків для нейтралізації цієї хвороби.

Чому він назвав гемофілією? Бо гемофілія – це коли від найменшого порізу кровотеча не зупиняється, людина може навіть померти. Якщо гемофілія – це неможливість спинити кров, то моральна гемофілія – це неможливість спинити суперечку.

Ми починаємо сперечатися, ми входимо в раж, ми не хочемо прийняти, що чиясь точка зору може також мати елемент правди.

Неможливість спинити цю ворожнечу була причиною наших історичних бід та поразок. Так, наприклад, було в історії між мельниківцями і бандерівцями.

ЧОМУ НЕ МОЖНА ГРЕБТИ РОСІЯН ПІД ОДНУ ГРЕБІНКУ

 – Але все ж таки, чому ви проти культури скасування щодо росіян?

– Якщо я стану на точку зору, яка сьогодні популярна в Україні, що Росія ніколи не зазнає морального покаяння і це є народ злочинець, то я стану на точку зору, що Господь свідомо створив злочинний народ, який ніколи не буде жити в цивілізації.

Я на таку точку зору стати не можу. Принципово.

В часи Другої світової казали, що німець – це монстр Європи, ніколи він не буде цивілізованим. Минув певний час, і він став цивілізованим.

Тому я залишаю мікроскопічну ймовірність того, що цей народ переживе (покаяння – УП). І я не виключаю, що роль українців у цьому буде велика.

Коли ця росіянка ризикуючи всім, прорвалася в прямий ефір на головному телеканалі РФ, юагато українців не захотіли вірити в її щирість. Їм легше було вірити, що "хороших рускіх" не існує

НАСКІЛЬКИ ЦЕ РЕАЛЬНО?

– З одного боку, зараз це виглядає майже фантастично.

Ситуація ускладнюється тим, що Німеччину можна було окупувати. Росію ви не окупуєте. Тому тільки зсередини Росії може відбутися оцей злам, ця зміна парадигми Росії, як говорив російський мислитель Юрій Афанасьєв. 

В той час, коли я був у таборах (це були 70-ті – початок 80-х років), Радянський Союз був дуже сильний. Але ми в таборах чули трупний запах Радянського Союзу. Тепер Путін розмахує атомною зброєю. Але я чую трупний запах Російської імперії.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

У Рівному знайшли посвідчення військового

На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

Більше оголошень