Програму «Доступні ліки» розширили для ще однієї категорії українців

До переліку додали вкрай важливі знеболювальні препарати  

Паліативні пацієнти тепер можуть отримати знеболювальні за програмою «Доступні ліки». Набув чинності оновлений Реєстр лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації. Загалом він містить 515 торгових назв препаратів і медвиробів. Їх вартість частково або повністю відшкодовує НСЗУ.

- НСЗУ продовжує розширювати програму реімбурсації. Додалися знеболювальні препарати для паліативних пацієнтів. Завдяки простому алгоритму програми, отримати ліки та медпрепарати за рецептом можна в будь-якій із 13 568 аптек, які є учасницями програми реімбурсації лікарських засобів по всій країні. Вартість лікарських засобів та медвиробів аптекам відшкодує НСЗУ, – зазначила голова НСЗУ Наталія Гусак.

До програми реімбурсації увійшли шість препаратів Морфіну в таблетках – чотири безоплатні та два з доплатою. Пацієнти зможуть отримати їх за електронним рецептом в аптеках із договором з НСЗУ.

Знеболювальні лікарські засоби для паліативних пацієнтів необхідні людям з важкими, часто невиліковними захворюваннями. Наприклад, онкологія у ІІІ-ІV стадії, ВІЛ-інфекція/СНІД, туберкульоз у пізній стадії, серцево-судинні, неврологічні, атрофічно-дегенеративні та інші прогресуючі захворювання.

Отримати знеболювальні можуть пацієнти, які мають встановлені: основний діагноз, паліативний статус та хронічний біль.

Щоб отримати знеболювальні потрібно:

  1. Звернутися до сімейного або особистого лікаря:
  • Пацієнтам з онкологічним захворюванням – звернутися до лікаря первинної медичної допомоги. Лікар при наявності паліативного статусу встановить діагноз хронічний біль і створить електронний рецепт.
  • Пацієнтам із психічними розладами: звернутися до лікаря-психіатра. Лікар при наявності паліативного статусу встановить діагноз хронічний біль і створить електронний рецепт.
  • Іншим паліативним пацієнтам: звернутися за направленням сімейного лікаря до лікаря-спеціаліста. Лікар при наявності паліативного статусу встановить діагноз хронічний біль і призначить знеболювальні засоби. Далі – звернутися до сімейного лікаря, який створить електронний рецепт.
  1. З електронним рецептом звернутися до аптеки, яка має договір з НСЗУ.
  2. Отримати знеболювальні препарати безоплатно або з частковою доплатою в аптеці з договором з НСЗУ.

Знайти найближчу аптеку, яка відпускає ліки та медпрепарати за програмою реімбурсації, можна за телефоном контакт-центру НСЗУ 16-77. Або за допомогою дашборда на сайті НСЗУ https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pharmacy-map.

Загалом програма реімбурсації включає 515 торгових назв лікарських засобів та медвиробів:

232 – для лікування серцево-судинних захворювань (в т.ч. для профілактики інсультів та інфарктів);

53 – для лікування цукрового діабету 2 типу;

4 – для лікування нецукрового діабету;

23 (+9 комбінації) – для лікування хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів;

65 – для лікування розладів психіки та поведінки, епілепсії;

7 – для лікування хвороби Паркінсона;

21 – для лікування осіб у посттрансплантаційному періоді;

72 – препарати інсуліну;

6 – для знеболення паліативних хворих;

23 – тест-смужки для визначення рівня глюкози в крові.

Уже з жовтня пацієнти з діабетом І типу зможуть отримати тест-смужки за програмою реімбурсації. Відповідні зміни внесло Міністерство охорони здоров’я наказом  від 26.08.2023 № 1537 "Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 21 серпня 2023 року № 1495”.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному знайшли посвідчення військового

На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

Більше оголошень