«Привіт, Укркомнагляд?»: від 2 березня засікають усіх, хто відвідує «заборонені сайти» (ФОТО)

«А ти не ходи!» (с)

Вважається, що в першу чергу "заборона" стосується російських сайтів та соцмереж, але...

Експерти та медіаспільнота України занепокоєні. Дехто буквально остерігається запровадження цензури.

При цьому, сайт «Інтернет свобода» пише:

Запроваджена в Україні система блокування інтернет-ресурсів не лише може стати проявом інтернет-цензури в найгіршому вигляді, але й перетворитись на елемент переслідування користувачів, які відвідують визнані державою забороненими веб-сайти.

КОНТРОЛЮЮТЬ – ВСІХ: КОЖНІ 15 ХВ

Як повідомляється, в Україні створюється «троянський кінь» – централізована система автоматичного блокування інтернет-ресурсів.

Так, під виглядом боротьби з фішингом спеціальні органи зможуть контролювати й цензурувати трафік, так вважають в Інтернет Асоціації України.

 

Розпорядженням Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій до 2 березня українські інтернет-провайдери мали встановити систему блокування доступу до вебресурсу.

 

Така система кожні 15 хвилин автоматично завантажує на сервер провайдера з вказаного в розпорядженні ресурсу перелік інтернет-адрес для автоматичного блокування (стоп-лист).

ПОРУШНИКОМ МОЖЕ ВИПАДКОВО СТАТИ КОЖЕН?

У розпорядженні Національного центру є ще один момент, який, на думку активістів, є прямим порушенням цифрових прав громадян України й перетворює – якщо не на злочинців, то на винних людей тих, хто захоче відвідати сайти, визнані державною структурою забороненими.

У розпорядженні сказано, що інформація про користувача, який спробував зайти на «заборонені» ресурси, фіксується автоматично і передається до відповідних державних органів.

 

При цьому незрозуміло й невідомо, для яких цілей та як будуть зберігатись дані користувачів, які намагалися отримати доступ до заблокованих сайтів, такі як їх IP-адреса, час та дата переходу.

 

Та найголовніше – навіщо державним органам ця інформація, особливо якщо врахувати, що до заборонених можуть потрапити не лише фішингові сайти, але й будь-які, в тому числі сайти медіа.

ТАК УЖЕ Є У РФ

Подібні спроби блокування онлайн-ресурсів понад 10 років реалізує Росія, - стверджує «Інтернет свобода».

Причому дії по обмеженню інтернету в цій країні посилювалися з кожним роком.Там запроваджено:

  • Блокування окремих сайтів трансформувалось у обмеження роботи найбільших соціальних платформ компанії Meta,
  • Тюремні терміни за «вподобайки»
  • Існування спеціального обладнання (СОРМ), яке фіксує всю активність російських інтернет-користувачів.

Дехто припускає, що з часом таке програмне забезпечення дозволить контролювати все. Зокрема відвідування порнографічних сайтів

Як зазначають медіаактивісти,

Запроваджена система блокування сайтів українським державним регулятором є копією найгірших російських практик обмеження свобод та прав користувачів українського інтернету.

 

А це є недопустимим навіть під час війни.

Проте, все може виявитися не таким страшним, як ввижається декому.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень