Православні пости у 2024 році: дати за новим календарем

Календар постів у 2024 році

З 1 вересня 2023 року Православна церква України перейшла на новий церковний календар - новоюліанський. У зв'язку з цим дати неперехідних церковних свят і постів, прив'язаних до них, змістилися на 13 днів раніше.  

Календар церковних постів на 2024 рік

Великий піст

Це найбільший піст, дати якого залежать від Великодня - він починається за сім тижнів до Воскресіння Господнього.

У 2024 році Великий піст триватиме з 18 березня до 4 травня.

Ця дата - спільна і для тих, хто дотримується юліанського, і для тих, хто живе за новоюліанським календарем, тому що Великдень не належить до неперехідних постійних свят, а його дата щороку змінюється.

Петрів піст 

У 2024 році ПЦУ скасувала Петрів піст. Пояснюють це тим, що Петрів піст мав би розпочинатися за тиждень після П'ятидесятниці (Трійці) і закінчуватися в день Петра і Павла.

П'ятидесятниця у 2024 році буде 23 червня, а день Петра і Павла за новим календарем - 29 червня, тож для Петрового посту просто не буде необхідного календарного відрізка часу.

 

Успенський піст

Успенський піст триває всього два тижні і встановлений на честь Успіння Пресвятої Богородиці. У 2024 році за новим церковним календарем він буде з 1 по 14 серпня. 

Різдвяний піст

Останній багатоденний пост року - Різдвяний піст.

Його дати у зв'язку з переходом на новоюліанський календар також змістилися і тепер він триватиме з 15 листопада до 24 грудня.

Джерело

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Алексєєва Вікторія

Теги: піст
Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень