«Потрібен мінімум», - розповідь українки про неприхований матріархат та чому варто повчитися у норвежців

Поділилася не лише спостереженнями за норвезькими сім’ями, а й загалом життям у цій країні

Львів'янка Оксана Бобошко детально розповіла в інтерв’ю «Високому Замку» про життя у цій скандинавській країні, де мистецтвознавиця мешкає близько року.

Через вісім місяців після початку повномасштабної війни я вирішила поїхати до своєї мами, яка живе у Норвегії. Мамі на той час було 87 років, і вона потребувала догляду. Думала, поїду на зиму, а навесні повернуся до Львова. З собою взяла лише зимові речі. Але не так сталося, як гадалося…

Оксана Бобошко з мамою

Електроенергія дорога, але її не прийнято економити

У Норвегії будинки підсвічуються 24 години на добу! – розповіла львів’янка.

На вікнах у норвежців немає фіранок — усі помешкання ніби з відкритою душею та очима.

Темніє у Норвегії рано, тому норвежці, очевидно, підсвідомо прагнуть мати багато світла у домі.

 

Я, до речі, постійно вимикала світло, то господарі мені зробили зауваження: світло має світитися цілодобово! Норвежці - раціональні, але електрики не економлять.

Усі українці, які приїжджають у Норвегію (а їх тут близько 60 тисяч), згідно з колективною програмою захисту, отримують безкоштовно житло (допомога для українців у Норвегії в середньому 500 євро). Це непростий процес.

Коли я приїхала до Норвегії рік тому, то на таке житло треба було чекати близько трьох місяців. Оренда житла у Норвегії - дороге задоволення. Наприклад, оренда житла у селі - 1000−1200 доларів на місяць (з комунальними послугами).

 

Вода тут безкоштовна, а за електрику треба дорого платити. У місті вартість оренди, наприклад, двокімнатної квартири — 1500 доларів (з комунальними послугами).

 

Вміння задовольнятися мінімумом

У Норвегії не прийнято демонструвати свої статки, дорогі автівки, вихвалятися усім цим добром… Тобто скромність у норвежців — у пошані!

Мій довоєнний хештег, який я використовувала у своїх постах у соцмережах, — «хочу хотіти».

 

Так от, у Норвегії він втратив сенс, повірте. Виявляється, тобі насправді потрібен мінімум — і речей, і їжі, і всього решта. І норвежці так живуть. Це феноменальне явище, вчуся цього у них.

Житло й робота

Щоб отримати роботу, потрібні знання норвезької та англійської мов. Іноземці, які приїжджають до Норвегії, мають можливість безкоштовно навчатися у школі (навчання триває мінімум пів року).

Попри те, що життя тут дороге, норвежці отримують достатньо високі зарплати — 3−4 тисячі доларів (з цієї суми ще вираховують податки). Зарплата у кваліфікованих і некваліфікованих працівників не дуже різниться.

 

Якщо робочий, до прикладу, отримує 3−4 тисячі доларів на місяць, то лікар — 5−6 тисяч доларів.

95% людей у Норвегії - се­редній клас. Мільйонери є, але норвежці розповідають, що вони часто виїжджають з країни, бо змушені платити дуже високі податки. А ось пенсіонери у Норвегії живуть добре, дозволяють собі двічі на рік їздити у теплі країни. Мають власні помешкання в Іспанії, Португалії, Туреччині тощо.

Родинне життя

У норвезьких сім'ях панує неприхований матріархат! – ділиться Оксана. Ініціатива у всіх питаннях належить жінкам.

Мені навіть здається, що у виборі чоловіка ініціативу бере на себе жінка. Усе тримає у своїх руках! І не дай Боже образити жінку…

 

Можна сказати, що у Норвегії жінка — попереду всієї планети. Унікальне явище. Жінки гарні, але асоціюються у мене з вікінгами.

Усі обов’язки в сім'ї розподіляються 50 на 50 (немає розподілу на стать). Готує в сім'ї той, кому це більше подобається. Здебільшого — чоловіки.

Чоловіки, до речі, доволі спокійні. У Норвегії є офіційний декрет для батька, в який він обов’язково має піти (триває декрет 3−6 місяців). Тобто чоловіки у всьому допомагають жінці, на вулиці часто можна побачити татуся з візочком. Узимку гуляють з дітьми на санчатах. Кажуть, що норвезькі чоловіки — не романтики, не часто дарують жінкам квіти…

Якщо пара розлучається, то усе майно ділиться 50 на 50 (незалежно від того, скільки у родині дітей). Після розлучення діти два тижні живуть з мамою, два тижні - з татом. Батьки беруть найактивнішу участь у вихованні дітей. Навіть якщо пара офіційно не була одружена, усі обов’язки щодо дітей розподіляються на двох.

Притаманний норвезьким оселям стиль хюгге

Дозвілля

Норвежці дозволяють собі у вихідні піти у ресторан. Посидіти в гарній компанії, трішки випити алкоголю.

Пані Оксана розповідала, що на роботу норвежці беруть з собою ланч-бокси, у кафе на обід не ходять, бо дорого, тому їдять те, що приносять з дому.

Алкоголь у Норвегії надзвичайно дорогий (вартість пива, наприклад, 6−7 євро). Хто має можливість, привозить алкоголь зі Швеції.

У норвежців є цікава традиція: якщо вас запрошують у гості, то всі приходять зі своїм алкоголем. Не прийнято ним ділитися. Тобто ти прийшов, поставив на стіл, що ти любиш пити, це і п'єш… А ось страви до столу подає господиня, яка запросила у гості. Національ­на страва — баранячі голови, але їх рідко готують.

Норвежці використовують напівфабрикати. Дуже популярні піца та канапки, наприклад, з креветками (піца коштує 30 євро). Загалом різнобарв'я у їжі у них немає. Риби споживають багато, вибір — великий, але ціни на рибу «космос»!

Досі не розумію, чому риба така дорога, вона тут всюди плаває… Що мене здивувало — половина населення Норвегії в’яже. І використовують для цього будь-яку вільну хвилину (навіть під час обіду на роботі).

 

Інтер’єр в оселях

В інтер'єрі - пастельні тони, натуральне дерево, шкіра, вовна, в’язані вироби.

Я закінчила три­денні курси з виготовлення овечих шкур, якими декорують будинки, — skinnfeell. Такий декор прийнято дарувати на визначні сімейні події. Тими шкурами накривають софу або м’які крісла.

Щось такого неординарного у помешканнях норвежців немає, все дуже просто, і водночас — дуже затишно, зі смаком, у гармонії. Таке скандинавське хюґе — я його в реаліях побачила. Вдома усюди стоять свічки (це найбільш популярна покупка).

Живе світло дуже важливе у Норвегії, я би сказала, що йому поклоняються, - розповіла Оксана Бобошко.

Раніше про життя у Норвегії ми розповідали у матеріалах:

Повіситеся від нудьги? Українець розповів про життя та витрати у Норвегії

 

Ходять нерозчесані та зі шмарклями: українські батьки дивуються норвезькій неохайності

 

«Це були перші штучні вії, які я тут побачила», - українка порівняла ставлення жінок до своєї зовнішності у нас і за кордоном

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень