Погода, карантин і ціни на продукти: прогнози експертів на осінь

Та аграріїв

Після виходу з карантину українців очікують цінові гойдалки на харчі.

Серед основних причин: проблеми з ринком збуту, погодні умови, що позначилися на втраті частини врожаю, низька купівельна спроможність населення і невисаджена на дачних ділянках городина.

За прогнозами експертів, цінники восени всіх дуже неприємно здивують, передає видання «Vesti.ua».

Що подорожчало, а що подешевшало

В Нацбанку підрахували, що у квітні зросли ціни на м'ясні та деякі молочні продукти. Попит на них збільшувався, а ринки, які багато в чому складають конкуренцію магазинам, не працювали. Плюс – часом виникали проблеми навіть з доставкою продуктів.

Подорожчали також макарони і крупи, незначно додали у вартості кондитерські вироби, соуси і соки, зате подешевшали оливкова олія і кава.

Ціновий антирекорд поставили гречка, часник і лимони, якими масово запасалися на карантині.

Як вважає економічний експерт Олег Пендзин, найближчим часом стрімкого зростання цін на продукти не буде, навіть при найбільшому бажанні торговців відбити недоотриманий прибуток:

Як би вони не хотіли підвищити ціну, це впреться у попит і платоспроможність населення. Заплатити більше, ніж є в кишені, українець не зможе. Купівельна спроможність населення дуже низька після карантину.

 

І ціни зараз впадуть, оскільки дуже великий сегмент попиту з ринку пішов: майже не працюють ресторани, які замовляли продукти, - розповів експерт.

Про низьку купівельну спроможність говорить і голова Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко.

За його словами, на те, що виробляють в Україні, ціни не змінилися. Подорожчала лише певна група товарів: до прикладу, пшениця та масло. Водночас, на інші продукти ціни навіть знизилися, каже очільник громадської організації:

Наприклад, це торішні овочі. Але тут все нестабільно.

 

Ще два тижні тому я б сказав, що після скасування карантину продукти подорожчають. Але зараз немає підстав це прогнозувати. Хоча однозначно інфляція буде більшою, ніж торік. Ми це вже побачили за перші чотири місяці, - наголосив Олексій Дорошенко.

Знизити ціну на сезонні овочі допоможе відкриття продовольчих ринків. Як правило, близько 90% своєї продукції фермери продають не через маркети.

В Українській плодоовочевій асоціації (УПОА) підтверджують, що фермери можуть забезпечити країну ранніми овочами та фруктами і з кожним днем ​​ціна буде знижуватися.

Мовляв, якщо ринки не закриють, ціна впаде, бо націнка у супермаркетах – більш ніж «пристойна».

Як щодо врожаю?..

Чимало проблем на сьогодні виникло в аграрному секторі.

Віцепрезидент фермерів і приватних землевласників України Іван Якуб підтверджує, що погода цьогоріч підвела аграріїв.

По-перше, негативно позначилася посуха - безсніжна зима і початок весни без опадів залишили землю і рослини без вологи. По-друге, нашкодили заморозки у різних частинах країни в період вегетації рослин. І по-третє, в Україні повністю відсутня держпрограма підтримки аграрного бізнесу, переконаний Іван Якуб:

Надврожаю цього року не буде. Особливо зернових культур, озимих.

Також негода трохи попсувала майбутній урожай ягід. Не варто цього року надіятися на щедрий урожай черешні чи лохини, додають в Українській плодоовочевій асоціації.

За їжу

Згідно з аналізом Всесвітньої продовольчої програми ООН, через пандемію коронавірусу тільки цього року 250 млн жителів планети можуть зіткнутися із сильним голодом. Нині ООН попередньо розміщує 3-місячний запас продовольства в найбільш уразливих країнах.

Серйозні проблеми можуть чекати й Україну, вважає Олег Пендзин:

Сьогодні ми радісно проїдаємо урожай минулого року. А з серпня розпочнуться дуже великі проблеми. Врожаю через погодні умови буде менше не тільки у нас, але і у всьому світі, а це значить, що ціни на аграрну продукцію поповзуть вгору скрізь.

 

Крім того, через карантин міські жителі не змогли виїхати на свої присадибні ділянки і посадити картоплю, цибулю, моркву, буряк. Восени вони будуть ходити в супермаркети і купувати овочі. З цього випливає, що попит виросте, а отже, і ціни. Ми прийдемо до того, що українці будуть працювати на їжу, - впевнений експерт.

Фермери у цьому питанні більш оптимістичні. Кажуть, урожай такий-сякий буде. Щоправда, про його якість судити ще зарано.

Багато аграріїв зараз пересівають поля, намагаючись виправити ситуацію. Через це несуть додаткові витрати, що й позначиться на кінцевій вартості продуктів.

(...) Це все буде закладено в ціні продукції. Але якщо виникнуть проблеми з реалізацією на внутрішньому ринку, якщо українцям не буде за що купувати, а таке можливо, тоді продукцію вивезуть на експорт. А значить, на внутрішньому ринку буде менше товарів і ціни будуть високими, - зазначив Іван Якуб.

Нагадаємо, що на час карантину Кабмін встановив держрегулювання цін на 10 соціально значущих товарів: гречку, цукор, пшеничне борошно вищого ґатунку, макаронні вироби (вермішель з борошна вищого ґатунку), пастеризоване молоко в плівці жирністю 2,5%, житньо-пшеничний хліб, яйця категорії С1, тушку курячу, мінеральну воду без газу та вершкове масло жирністю 72,5%.

Втім, на момент взяття цін під контроль, вартість окремих продуктів уже значно зросла. До прикладу, вартість кілограму гречки нині складає понад 34 грн, хоча до карантину її продавали по 19-24 грн/кг.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень