Погано працюють на місцях, або Чому податок на нерухомість назвали неефективним

Надходження мінімальні

Надходження податку на нерухомість, відмінну від земельних ділянок, у 2023 році були невтішними.

Цей податок - один із найменш ефективних. Основна проблема в ефективності адміністрування.

 

Причинами такого стану є низький рівень співпраці органів місцевого самоврядування та податкової, а також недостатня робота місцевих громад щодо інвентаризації оподатковуваних об'єктів, - каже голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Від юридичних та фізичних осіб до місцевих бюджетів отримано 9140 млн грн податку (1 279,6 грн від житлової нерухомості та 7 860,3 грн від нежитлової).

Цей податок впровадили у 2020 році. Податок нараховують на так звані «зайві» метри квадратні. Не підлягають оподаткуванню квартири площею до 60 кв. м та будинки площею до 120 кв. м, або квартири та будинки загальною площею до 180 кв. м, а за все, що вище норми – треба платити податок.

Податкова ставка становить 1,5% від мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року за 1 кв. м. У 2021 році вона була на рівні 90 грн/кв. м, у 2022 році – 97,5 грн/кв. м, у 2023 році – 100,5 грн/кв. м, у 2024 році – 100,5 грн/кв.м, а у 2025 році – 106,5 грн/кв.м.

У 2024 році українці будуть вносити плату за житло за ставкою, встановленою минулого року.

Квитанція з повідомленням має прийти до 1 липня. Українці мають сплатити податок до 31 серпня. З реєстрами можуть виникнути проблеми, тому можливі затримки з надсиланням платіжок - їх можуть відправити одразу за два роки.

Від податку на «зайві квадратні метри» у будинках та квартирах звільнено жителів тимчасово окупованих територій та тих, хто живе в зоні активних бойових дій. У податковій службі уточнили, що у разі відсутності квитанції можна звернутися до відділення за місцем реєстрації та отримати детальну консультацію.

Джерело: today.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень