Нова квартира – нові проблеми: чи повинен новий власник повертати борги за комуналку попереднього

Приклад з судової практики

ФОТО Наша справа Закарпаття

Зазвичай, купуючи квартиру на вторинному ринку продавець та покупець домовляються, що продавець розрахується з боргами за комунальні послуги, та надасть довідки про відсутність заборгованості за спожиті послуги. Втім, трапляються й інші випадки.

При цьому новий власник квартири не повинен повертати борги попереднього хазяїна житла за комунальні послуги, якщо суд установить, що він не зобов’язувався їх сплачувати.

У Дніпрі жінка зверталася до суду, і просила виключити з обліку по її особовому рахунку заборгованість попередніх власників квартири. І Верховний суд погодився з позицією суддів попередніх інстанцій, які задовольнили позов до комунального підприємства, та виключили з особового рахунку нової власниці житла борги її попередника.

Споживачі мають оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони ними користувались фактично (стаття 20 Закону України “Про житлово-комунальні послуги”).

Також Верховний Суд вказав на безпідставність касаційної скарги в частині незастосування судами частини 3 статті 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», згідно з якою у разі відчуження квартири чи нежитлового приміщення відбувається набуття новим власником усіх обов'язків попереднього власника як співвласника.

 

Зазначена стаття регулює обов'язки співвласників багатоквартирного будинку.

 

Відповідно до частини 2 цієї статті кожен із них несе зобов'язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника, – йдеться у публікації департаменту правового забезпечення Дніпровської міської ради.

У цьому випадку йдеться про перехід від попереднього власника до нового обов'язків саме як співвласника багатоквартирного будинку, а не боргів попереднього власника за житлово-комунальні послуги.

Верховний суд вказав, що чинне законодавство не передбачає обов'язку покупця квартири сплачувати борги попередніх власників (наймачів) квартири за отримані ними раніше житлово-комунальні послуги, якщо це прямо не оговорено в договорі купівлі-продажу.

Джерело: dp.informator.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень