Не роблю цих помилок і вам не раджу: сусід назвав 4 речі, які НЕ люблять томати

Поради городників, перевірені роками

Кислі ґрунти

Взагалі-то томати люблять невелику кислинку, оптимальний рівень PH для них – 6-6,5. Але надто кислий ґрунт шкідливий для цих рослин, оскільки вони не можуть засвоювати ряд речовин із ґрунтового розчину.

Найважливіші компоненти стають недоступними. Томат не розвивається, як годиться.

 

Навіть якщо зовнішніх ознак неблагополуччя ви не бачите, це не означає, що все гаразд.

При надмірній кислотності томати недоотримують кальцій, результат – вершинна гнилизна, що вражає плоди. Визначати кислотність найкраще за допомогою тестів, що продаються у садових магазинах, вони недорогі. Для розкислення ґрунту любителям можна порадити просте та доступне добриво – доломітове борошно.

Дуже бідний піщаний і надто важкий глинистий ґрунт

Піщаний ґрунт бідний на поживні речовини, але це не всі його недоліки. З піску швидко йде вода, вимиваються необхідні елементи живлення, гумус. Піщані ґрунти вважаються дуже легкими, але насправді при постійних поливах вони ущільнюються, коріння перестає дихати.

Щоб харчування надходило в рослину, земля повинна бути пухкою. Коріння у важкому, щільному глинистому ґрунті також погано всмоктує живильний розчин, задихається. Внесення підживлення в такі ґрунти мало допомагає. Щоб томати добре росли, потрібно збагачувати ґрунт органікою, причому робити це регулярно.

Полив листя

Краплі води на листі томатів несуть із собою дві проблеми. По-перше, можуть утворитися опіки, оскільки крапля працює як лінза. Це особливо небезпечно для молодих рослин, щойно висадженої розсади. По-друге, вологу люблять збудники захворювань, фітофтора насамперед.

На жаль, багато городників сприймають цю інформацію надто близько до серця і бояться змочувати листя томатів геть-чисто.

 

Адже обприскування – важлива частина догляду. Таким чином, ми проводимо обробки фунгіцидами, стимуляторами, вносимо добрива по листку.

Тут важливо дотримуватись правил, і все буде добре. Не обприскувати рослини у сонячну погоду та пізно ввечері. До настання ночі томати повинні висохнути, а вологість повітря в теплиці або парнику прийти в норму.

Занадто висока і дуже низька вологість повітря

Ми дбаємо про полив, але часто забуваємо про такий важливий для рослин показник, як вологість повітря. Мульчування дозволяє значно покращити ситуацію з вологістю землі. Найдоступніша органічна мульча – скошена трава. Оптимальна відносна вологість повітря для томату – 45-60%, а ідеальна кількість води, що споживається за сезон, приблизно відповідає кількості вологи, що випадає з дощами в середній смузі.

Як коливання вологості повітря позначаються на томатах?

Томат відносно стійкий до посухи, але це означає лише те, що сама рослина не гине. Якщо довго зберігається низька вологість повітря, урожай різко скорочується.

Відносна вологість вище 80% негативно позначається на томатах. У них утворюється пухке листя, а це завжди загрожує захворюваннями.

Страждають квіти та зав’язі – гниють, пліснявіють, псуються. При підвищеній вологості різко зростає ризик грибкових захворювань, з яких найнебезпечніша – фітофтора. Як можна регулювати вологість повітря ? У парниках та теплицях необхідне провітрювання та своєчасний полив. У відкритому ґрунті – полив за потребою.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень