Навіть суд не в силах щось виправити: адвокат розповів про хитру схему ТЦК

Сімутін розповів про хитру схему ТЦК, на яку ловлять чоловіків

Адвокат розповів про нову схему ТЦК (колаж: РБК-Україна)

Юрист Роман Сімутін розповів про випадок, коли працівники ТЦК без попереднього вручення повістки здійснили незаконне затримання чоловіка, якого доставили до військкомату.

Інцидент трапився 15 січня на блокпості у Яремче.

— Дружина намагалася у суді оскаржити затримання чоловіка на блокпості та його доставку до ТЦК.

 

А що вирішив суд? Що чоловік добровільно пройшов ВЛК та добровільно в той же день поїхав у військо.

 

Водночас суд визнав, що співробітники ТЦК не є уповноваженими особами, які мають право затримувати громадян, - говорить юрист.

Дружина затриманого подала скаргу на незаконне затримання її чоловіка у порядку ст. 206 КПК України - загальні обов’язки судді щодо захисту прав людини до Надвірнянського райсуду.

— На блокпості поліцейські та ТЦК виявили чоловіка, який, на їхню думку, ухилявся від мобілізації.

 

Документи були відсутні, однак їм вдалося отримати доступ до мобільного телефону і встановити особу через додаток «Дія», - розповідає Сімутін.

За допомогою бази «Оберіг» виявили, що той підлягає призову та запропонували поїхати до ТЦК для «уточнення даних та проведення роз’яснювальної роботи».

Чоловік добровільно погодився поїхати у ТЦК, пройшов ВЛК та написав заяву про видачу військового квитка.

— У той же день, 15 січня, згідно з наказом начальника ТЦК його відправили у розпорядження військової частини, ніякого незаконного затримання не було, - додає адвокат.

Згідно з документами, наданими ТЦК, громадянин добровільно пройшов ВЛК, отримав військовий квиток і вибув у розпорядження військової частини: порушень не встановлено.

— Суддя також звернула увагу на те, що згідно з кримінальним процесуальним законодавством співробітники ТЦК не є уповноваженими особами, які мають право затримувати громадян, - наголосив Сімутін.

Отже, чоловік не був затриманою особою в розумінні кримінального процесуального законодавства, тому повноваження слідчого судді на вказані правовідносини не поширюються. Тож суддя запропонувала звертатися із позовом до окружного адміністративного суду.

— Якщо до вас застосовують фізичне затримання - то фіксуйте незаконні дії на відео, повідомляйте 102, вимагайте зустрічі з адвокатом та нічого не підписуйте.

 

Це набагато ефективніший спосіб, ніж вищеописаний, - говорить адвокат.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень