Мобілізація у червні 2023: про ВСЕ, що українці можуть не знати

Нові зміни, які чекають на військовозобов'язаних з початку літа

На службу в червні можуть призвати: 

  • Військових, які проходили строкову службу.
  • Офіцерів запасу, резервістів, інших осіб із досвідом служби.
  • Громадян, які не проходили військову службу.
  • Обмежено придатних під час воєнного стану.

Мобілізація ще однієї категорії чоловіків  

30 травня ухвалили проєкт закону №9281 згідно з яким загальній мобілізації підлягатимуть військовозобов'язані, придатні та обмежено придатні за станом здоров’я віком від 25 до 60 років без досвіду військової служби. 

Нова підстава для демобілізації військових

Звільнятися з військової служби  під час воєнного стану можуть військові, у кого близькі родичі загинули або зникли безвісти під час дії воєнного стану. До близьких родичів належать: чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба чи рідні (повнорідний, неповнорідний) брат або сестра.

Зміни у бронюванні 

  • Ще більше військовозобов'язаних зможуть отримати відстрочення. Розширені критерії щодо площі оброблювальних угідь працівників підприємств яких можна забронювати, змінилися також критерії й щодо розміру господарств за чисельністю застрахованих працівників. 
  • Кабмін встановив чіткі терміни ухвалення рішення про надання броні працівникам підприємств. Тепер цю «процедуру» можна пройти за 25 днів.

Робота ВЛК по-новому 

Уже влітку військово-лікарські комісії запрацюють при державних і комунальних закладах охорони здоровʼя. Також військові зможуть за спрощеною процедурою оформлювати довідку про обставини травматизації (поранення, контузія чи каліцтво) під час воєнного стану.

Медичні установи, які працюють у системі Міноборони, отримають доступ до електронних медичних карток пацієнтів цивільних медустанов.

Мобілізація студентів: хто потрапляє в зону ризику? 

На час навчання студенти мають відстрочення від армії. Однак, існують випадки, коли все ж студентів можуть мобілізувати. 

Студента можуть призвати на службу, якщо його відрахували з навчального закладу.

 

Також можуть мобілізувати й у перехідний між навчаннями час, коли вони мають статус абітурієнтів, тобто вступають після закінчення коледжу до університету, після закінчення бакалаврату  до магістратури, до аспірантури чи докторантури.

 

Звернемо увагу, що у більшості вищих навчальних закладів бакалаври отримують диплом у червні, липні, зараховують до магістратури на початку вересня. 

Джерело: ТСН 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень