Мали статусних предків: українські прізвища, які вказують на походження з заможних родин

Таких прізвищ в Україні лишилося чимало

Прізвища українців можуть відображати роль їхніх предків у суспільстві, особливо в контексті класового розшарування.

Зокрема, деякі родові імена свідчать про соціальний статус родини.

Мовознавець Юрій Редько у своїй роботі Сучасні українські прізвища стверджує, що прізвище Багач (іноді також вживається форма Богач) зафіксоване в Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Хмельницькій та Одеській областях України, може свідчити про класові риси суспільства, зокрема про поділ на багатих і бідних.

З цього прізвища виникли різні похідні форми, такі як Богачевич, Богачевський, Богатчук, Богатський, Багацький та Богачишин.

 

Ці варіації можуть вказувати на різні галузі родового походження або інші родинні особливос

Синонімом слова багатій є прізвище Дука з похідним Дученко. Для осіб, які швидко набувають багатство, народ вживає прізвища Скоробогатий, Скоробогацький. Багатий, який стає власником села, поміщиком, має прізвище Дідич, що фіксується у Київській, Львівській та Івано-Франківській областях.

Одяг також слугує ознакою багатства — розкішне кармазинове або навіть закордонне англійське сукно. Козаки, що мали багатства, називали Кармазинами.

Прізвище Кармазін зафіксоване у Львівській області, а також Фалендиш, що походить з німецького «fein lundisch» («краще лондонське» сукно).

У Стародавній Польщі привілейованим верхом була шляхта.

Прізвище Шляхта використовується сьогодні в Закарпатській області.

Наприклад, прізвище Шляхтіч могло стосуватися колись бідних селян, які можливо отримали його як насмішкувате прізвище за спробу уподібнення до шляхти.

 

Прізвище Шляхетка виражає зневагу і фіксується на Івано-Франківщині.

Титул «його милість пан», скорочено «місципан» або «моспан», належав шляхті. Такі титули, коли стають прізвищами, можуть виражати глузування і зберігаються у вигляді прізвищ Мостіпан та Мастіпан. Від слова «пан» походять прізвища Панич, Панчик, Паник, Панонько, Паночко, Панця, Панів.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень