Користь і безпека кави з погляду доказової медицини

Кава грає важливу роль у підтримці психічного та фізичного здоров’я

Лікар-кардіолог Університетської лікарні Мілтон-Кейнса Світлана Окоро у спільноті «Доказові батьки» опублікувала допис про каву. Йдеться про реальні наукові дослідження щодо впливу кави на організм.

Наука отримує чимало доказів, що помірне вживання кави не тільки не заподіює шкоди, а й приносить користь.

 

Вживання до 5 чашок кави на день відіграють важливу роль в підтримці як психічного, так і фізичного здоровʼя і добробуту, - наводить Світлана Окоро фактично переклад публікації на одній із відомих англомовних медичних платформ.

Два великих дослідження опублікованих в липні 2017 в виданні Annals of Internal Medicine показують, що вживання кави значно знижує ризик смерті загалом.

Вперше дослідники вивчали співвідношення між вживанням кави, загальними показниками здоров’я і смертності у світі. Користь була помічена у всіх групах населення різних етнічних і расових груп. Це підтверджує попередні дослідження які довели звʼязок між вживанням кави й зниженням смертності.

Кава, кофеїн і серцево-судинні ризики

Звучить може й дивно, але речовина, яка може підвищувати артеріальний тиск, насправді знижує ризик коронарної хвороби серця, серцевої недостатності, фібриляції передсердь (миготливої аритмії).

Дуже ймовірно, також кава знижує окислення ліпопротеїдів низької щільності і рівень запалення, і тим самим знижує атеросклеротичні ризики.

Крім того, вживання кави в кількості від 1-6 чашок в день знижує ризик виникнення інсульту на 17%, а шведське дослідження серед жінок показало зниження ризику на 22-25%.

Інший метааналіз досліджень серед пацієнтів без ознак цереброваскулярного ураження, вказує що вживання від 1-3 чашок кави в день може значно знизити рівень ішемічних. Японське дослідження показує, що вживання кави протягом 13 років знижує ризик інсульту на 20%.

Діабет

Кава відіграє важливу роль в контролі гіперглікемії та рівню шкідливих ліпідів і накопиченні жирових відкладень.

Чисельні дослідження вказують на те, що регулярне вживання кави призводить до покращення метаболізму глюкози, секреції інсуліну і знижує ризик виникнення діабету.

Рак

Дослідження вказують на звʼязок вживання кави зі зниженням ризику виникнення різних видів раку, включно:

  • рак ендометрію
  • рак простати
  • рак тканин голови й шиї
  • рак молочних залоз
  • базальноклітинна карцинома
  • меланома
  • рак товстого кишківника і прямої кишки.

Неврологічні захворювання

Додатково до короткотривалого покращення когнітивних процесів, кава також позитивно впливає на деякі хронічні проблеми. Одне із досліджень показало, що у пацієнтів на початкових стадіях деменції знизилась швидкість або повністю припинився прогрес захворювання при вживанні 3-5 чашок кави в день.

Також одне із досліджень показало, що вживання кави зменшує ризик виникнення так званих тілець Леві - утворень, які лежать в основі формування одного із видів деменції.

Також є докази про нейропротекторну дію кофеїну при хворобі Паркінсона. Дослідження вказують що вживання кави не тільки покращує розумову діяльність, але і захищає від виникнення депресій.

Одне із досліджень вказало, що жінки, які вживали 2-3 чашки кави в день, мали на 15% нижче рівень депресій у порівнянні із тими, хто вживав менше однієї чашки на тиждень.

Зниження на 20% було у тих, хто вживав чотири та більше чашок в день.

Хвороби печінки

Вживання кави захищає печінку і знижує швидкість прогресування алкогольного цирозу і гепатиту С і знижує ризик гепатоцелюлярного раку печінки.

Інше дослідження також показало зниження ризику неалкогольного цирозу печінки, фіброзу печінки.

Вживання кави допомагає знизити виникнення симптомів при синдромі сухого ока. А також потенційно захищає проти інфікування стафілококом.

Ризики вживання кави

По-перше, кофеїн підвищує тиск. Але це короткочасне підвищення яке загалом не погіршує ризики гіпертонії.

Також у деяких людей вживання кофеїну може призвести до посилення тривожності, безсоння, тремору і збільшити ризики глаукоми.

(c) Medscape

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень