Коли потрібно щедрувати та посівати в 2023 році: українцям назвали дати

Важливі традиції на Різдво

7 січня українці святкують Різдво. Далі на нас ще чекають щедрівки й посівалки - старовинні народні ритуали, які покликані залучити в дім достаток і щастя. Для кожного з них є своя дата і свої традиції.

Коли потрібно щедрувати в Україні

Своєю назвою обряд зобов'язаний назві самого свята, коли він і проводиться - це Щедрий вечір 13 січня.

У щедрівках акцент завжди робиться на побажання матеріальних благ: бажають достатку, багатого врожаю і приплоду домашньої худоби. У відповідь господарі також повинні проявити щедрість: обдарувати тих, хто щедрує, солодощами і грошима.

 

Кому можна щедрувати?

На цей раз виспівувати обрядові пісні відправляються лише молоді хлопці й дівчата - дітвора і старше покоління залишаються вдома. Головні герої дійства - Маланка і Василь, які уособлюють собою сестру Місяця і богатиря, який врятував її від чудовиська Змія.

Коли треба посівати у 2023 році

Завершується все посіванням - безпосередньо на Старий Новий рік 14 січня. За старих часів прийнято було робити це ще на зорі, а то і зовсім до сходу сонця. Зараз так рано вже практично ніхто не ходить по домівках із мішками зерна. Але, як і раніше, вважається, що чим раніше, тим краще.

Народне повір'я говорить: 14 січня першим поріг будинку неодмінно повинен переступити чоловік-посівальник - тоді, мовляв, і гроші, і достаток у домі водитися будуть. А ось якщо жінка - перша гостя, то вважали, що це нібито до сліз і печалей (насправді ніт).

Тому посівальники навідуються в оселі з самого ранку і з піснями розсипають на порозі зерно - як символ процвітання і благополуччя цього житла. Прибирати зерно не можна до самого вечора.

Кому можна посівати?

Виключно чоловікам.

Чим не можна посівати? 

Зерно для посівання має бути цільним. Найчастіше вибирають жито, пшеницю і ячмінь, але буває, що посівають навіть гречкою. 

 Горохом, пшоном і просом посівати не заведено.

Додамо, що в деяких регіонах України заведено по другому колу щедрувати і посівати на Водохреща 18 січня (воно вважається третім різдвяним святом).

Джерело: УНІАН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень