Хоч заплатимо менше. Через відсутність світла й води українцям перерахують вартість комунальних послуг

Правила, які мало хто знає

Через обстріли окупантів об’єктів критичної інфраструктури українці впродовж жовтня (вже й листопада) перебували без світла і води.

Відповідно до закону, якщо споживачі отримують комунальні послуги не належної якості, вони мають право на перерахунок. Але зауважимо, що йдеться головним чином про отримувачів послуг, які не мають лічильників у першу чергу.

Холодна вода

Якщо понад 6 годин на добу споживачі перебувають без водопостачання, то за кожну таку добу сума у платіжні зменшується на 3,3%. При цьому загальний період без води повинен становити до 30% від загального часу надання послуги. У разі п'яти таких відключень за місяць сума у платіжці має зменшитись на 16,5%. Наприклад, замість 300 грн за місяць потрібно буде заплатити лише 250,5 грн.

Електроенергія

Норм перерахунку за електроенергію немає, адже усі помешкання в Україні обладнані лічильниками. Відповідно за світло ми заплатимо згідно з показниками лічильника. А оскільки міста тривалий час перебували без світла – то й показники лічильника будуть меншими.

Опалення

Мало хто з українців отримувати опалення в жовтні. Зважаючи на погоду – опалювальний сезон розпочали практично в останні дні жовтня й на початку листопада. Відповідно до правил, споживачі можуть вимагати перерахунку, якщо температура у квартирі менш як +18. Але цього року, зважаючи на обставини воєнного стану та економію енергоресурсів українців завчасно попередили, що температура у квартирі не повинна бути менше ніж +16 градусів.

Але якщо у квартирі буде менш як +16, то за кожну добу порушення норми сума у платіжці має зменшуватись на 3,3%.

Гаряча вода

Температура гарячої води має бути від 50 до 75 градусів. Якщо температура від 45 до 49 градусів, тариф має знижуватися на 10%, а якщо від 40 до 44 – на 30%. Якщо температура в гарячому крані нижче за 40 градусів, то платити можна за тарифом за холодну воду.

Джерело: today.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень