Халява взяла гору? Іноземні студенти назвали причини, чому у війну продовжують вчитися в Україні

Знання та практика – не єдина мотивація

Фото ілюстративне

Про те, чому іноземні студенти вчаться в Україні попри війну, розповіли в DW. Там поділились історіями студентів, які повернулись в Україну після початку війни і продовжують здобувати тут освіту.

Альдона Глова, студентка Львівського медуніверситету з Польщі, розповідає, що вчитися іншою мовою складно, проте вона почуває себе близькою до українських студентів. Дівчина потрапила на навчання за освітньою програмою для громадян Польщі, які прирівнюються до українців під час вступу в університет. Тож вчиться українською. Вона зазначає, що страху додають повітряні тривоги, проте навчанню це не заважає.

Альдона розповіла, що завжди вважала Україну дуже близькою. Крім того, тут «дуже відкрите суспільство».

Я її запитувала, чому в Європу не їдете, все ж таки ризиковано, але вона каже, що в нас знання кращі, є практичні заняття.

 

Дитина повністю адаптована. Різниці немає між україномовними і студенткою, яка приїхала з іншої країни, – розповідає викладачка кафедри біофізики Марія Вістак.

Загалом у Львівському медичному навчається 400 студентів з 18 країн світу. Навчання для них проводиться англійською мовою.

Один зі студентів, Картеке Тріпате, який повернувся до очного навчання через два місяці після початку війни зазначає, що продовжив навчатися в Україні, бо не хотів робити це в іншій країні.

Він також підкреслив, що однією з проблем, з якою стикаються студенти-іноземці, стала проблема логістики, адже раніше було повітряне сполучення, а нині потрібно подолати нелегкий шлях, аби побачитися з рідними.

Львівський медичний університет

Через безпекову ситуацію та відтік студентів з Білорусі та Росії, в Україні стало на 38% іноземних студентів менше - найбільше на лекціях можна побачити слухачів з Китаю та Індії, йдеться в сюжеті.

Олена Шаповалова, директорка державного центру міжнародної освіти, розповідає, що навіть така кількість студентів допомагає підтримувати забезпечення самих університетів.

Якщо ми говоримо про студентів-медиків, то в середньому це 4,5 тисяч доларів на рік. Це досить серйозні інвестиції в заклади освіти України.

 

А насправді, саме повномасштабне вторгнення показало, що іноземні студенти хочуть навчатися в Україні. Понад 60% сказали, що вони готові повернутися в будь-який момент, як тільки їм дозволять і скажуть, що тут більш-менш безпечно, – зазначає Шаповалова.

Нині лише пʼята частина іноземних студентів відвідує заняття очно, переважно у центральних та західних регіонах. Здебільшого це студенти-медики, дипломи яких більшість країн не визнає, якщо вони здобуті дистанційно, розповідає DW.

Також студенти зазначають, що в Україні найбільш сприятливі умови ще й через отримання візи, адже не всі країни надають такі умови.

А ще відзначають бюджетність навчання та проживання в Україні.

До слова, багато коментарів під відео підтримують саме цю причину, як головну у виборі ВНЗ в Україні іноземцями:

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

У Рівному знайшли посвідчення військового

На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

Більше оголошень