Експерти перевірили кетчупи: що показала експертиза

Центр споживчих експертиз «Тест» перевірив кетчупи

Експерти тестували 5 марок «лагідних» кетчупів:

  1. «Верес»
  2. «Королівський Смак»
  3. «МакМай»
  4. «Оліс»
  5. «Blonie»

За маркування кетчупи «Верес» та «МакМай» отримали оцінки «відмінно». До «добре» оцінку занизили кетчупам «Королівський смак» та «Оліс» через те, що дата виготовлення продукту видавлена збоку і погано читається.

Кетчуп «Blonie» отримав оцінку «погано», оскільки вода у складі відсутня, і вся інформація про продукт польською мовою.

Органолептика

Всі кетчупи загалом відповідали органолептичним показникам, притаманній даному продукту: густа однорідна консистенція, без сторонніх домішок, смак та запах властивий кетчупу.

Проте оцінка була знижена «Оліс», він виявився надто гострим, не ніжним, а також ТМ «Blonie», оскільки смак кетчупу був більш овочевим, а не томатним і колір був менш апетитним (коричневий відтінок).

Лабораторні дослідження

Якість будь-якого томатного продукту залежить переважно від концентрації масової частки сухих речовин у продукті (тих самих томатів). Відповідно до ДСТУ 8081:2015 «Консерви. Приправи та соуси овочеві та овочефруктові. Технічні умови» масова частка сухих речовин у кетчупі має бути не менше 15-19%. Всі кетчупи пройшли це дослідження чудово. 

Виробники «Верес» та «Blonie» не використовували при виробництві кетчупів консервант сорбінова кислота, що дуже позитивно. В інших кетчупах цей консервант містився, щоправда, у значно меншій концентрації, ніж допускає стандарт.

Оскільки при термічній обробці колір кетчупу може стати не таким яскравим, що безпосередньо пов`язано з сортами і якістю сировини, експерти припустили, що виробники можуть додавати барвники. Однак у жодному з кетчупів цей барвник виявлений не був.

Джерело: ТЕСТ

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Алексєєва Вікторія

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень