Експерти перевірили кетчупи: що показала експертиза
Центр споживчих експертиз «Тест» перевірив кетчупи
Експерти тестували 5 марок «лагідних» кетчупів:
- «Верес»
- «Королівський Смак»
- «МакМай»
- «Оліс»
- «Blonie»
За маркування кетчупи «Верес» та «МакМай» отримали оцінки «відмінно». До «добре» оцінку занизили кетчупам «Королівський смак» та «Оліс» через те, що дата виготовлення продукту видавлена збоку і погано читається.
Кетчуп «Blonie» отримав оцінку «погано», оскільки вода у складі відсутня, і вся інформація про продукт польською мовою.
Органолептика
Всі кетчупи загалом відповідали органолептичним показникам, притаманній даному продукту: густа однорідна консистенція, без сторонніх домішок, смак та запах властивий кетчупу.
Проте оцінка була знижена «Оліс», він виявився надто гострим, не ніжним, а також ТМ «Blonie», оскільки смак кетчупу був більш овочевим, а не томатним і колір був менш апетитним (коричневий відтінок).
Лабораторні дослідження
Якість будь-якого томатного продукту залежить переважно від концентрації масової частки сухих речовин у продукті (тих самих томатів). Відповідно до ДСТУ 8081:2015 «Консерви. Приправи та соуси овочеві та овочефруктові. Технічні умови» масова частка сухих речовин у кетчупі має бути не менше 15-19%. Всі кетчупи пройшли це дослідження чудово.
Виробники «Верес» та «Blonie» не використовували при виробництві кетчупів консервант сорбінова кислота, що дуже позитивно. В інших кетчупах цей консервант містився, щоправда, у значно меншій концентрації, ніж допускає стандарт.
Оскільки при термічній обробці колір кетчупу може стати не таким яскравим, що безпосередньо пов`язано з сортами і якістю сировини, експерти припустили, що виробники можуть додавати барвники. Однак у жодному з кетчупів цей барвник виявлений не був.
Джерело: ТЕСТ
Радіо Трек: НОВИНИ