Ціни на олію подолали психологічну позначку. Що призвело до такого зростання

За рік літр олії додав у ціні майже 10 гривень

Протягом 2022 року олія подорожчала більше ніж на 8 гривень за літр і станом на кінець грудня 2022 року продавалася в магазинах по 69,75 грн/літр проти 61,43 грн/л в грудні 2021.

Асоціація «Укроліяпром» раніше висловлювала занепокоєння через активний вивіз соняшнику з України.

Вперше за багато років Україна продала на зовнішні ринки кілька мільйонів тонн соняшнику. Масовий експорт насіння соняшнику з України — один з головних і не найприємніший для виробників олії результатів 2022 року.

Експорт досяг 2,7 млн тонн. Продажі зросли в 35 разів проти 2021, коли експорт становив 79 тис. тонн. Основними покупцями стали країни ЄС — понад 70%, Туреччина — понад 20%. 

Фахівці впевнені, що експорт соняшнику може мати непередбачувані негативні наслідки для економіки країни. Зокрема, таке нарощування експорту основної олійної культури знизило зацікавленість країн ЄС в українському соняшниковому шроті.

Достатні для забезпечення потреб ЄС обсяги соняшнику можуть спричинити втрату ринків збуту олії.

Виробники ініціювали максимальне перероблення насіння соняшнику на вітчизняних потужностях та нарощування виробництва та експорту олії соняшникової та шроту. Але поки на державному рівні не впроваджували будь-яких обмежень на торгівлю олійними культурами.

Навіть після втрати частини виробничих потужностей через війну заводи спроможні переробити весь врожай олійних.

Потужності з перероблення олійних культур на кінець 2021 року оцінювалися у 24 млн тонн та були завантажені на 70%. Після початку повномасштабного вторгнення галузь втратила, за різними оцінками, 20–30% потужностей.

За даними нашої редакції у лютому 2023 року стрімкого росту цін на олію не зафіксовано. Навіть від початку року олія подешевшала на 5 гривень за літр у гуртових закупівлях.

Джерело: Агро Перспектива

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному знайшли посвідчення військового

На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

Більше оголошень