Чи вистачає державної грошової допомоги на дитину: підрахунок рівнянки

Понад 41 тисячу гривень державної підтримки отримує родина при народженні дитини. З цієї суми відразу одноразово надають тільки понад 10 тисяч гривень. Решту виплачують рівними сумами щомісячно протягом трьох років. Тож виходить, що щомісячна підтримка держави сім’ї з немовлям становить лише 860 гривень. Чи вистачає цих коштів?

Найперше, на що зазвичай витрачають отримані перші 10 тисяч гривень допомоги - це візочок та ліжечко для малюка. Новий візочок обійдеться у 5-8 тисяч гривень. Якщо купити візочок, який був у використанні, то вийде майже вдвічі дешевше: 2-4 тисячі гривень. Різниця між ними - лише у стані візочка.

Нове дитяче ліжечко без додаткових зручностей можна придбати за 2-3 тисячі,  але існує і безліч цікавіших варіантів - таких, приміром, як ліжечко-трансформер, тобто відразу з шухлядками для дитячих речей. Обійдеться воно у 5-6 тисяч гривень.

Взимку, щоб малюк перебував у теплі та комфорті на прогулянці, лише теплого одягу-взуття та візочка мало. Необхідний зимовий дитячий конверт, тобто щось схоже на спальний мішок, але для немовлят. Якщо вибирати конверти відомих фірм, то коштуватиме такий 2-4 тисячі гривень. Але можна знайти і більш бюджетний варіант - за 400-500 гривень, до того ж в якості він не пограватиме дорогому.

Нові дитячі манежі можна купити за 1-2 тисячі гривень. Дитячі ванночки для купання коштують 200-400 гривень.

Для годування необхідні різні пляшечки, соски. Пляшечку на 120 мл можна знайти за 60 гривень, а от на 250 мл - від 100 гривень. Соски на пляшечки - близько 40 гривень. Пустушки в магазинах та аптеках - від 60 гривень. Отже, за підрахунками, щоб здійснити одноразові покупки, 10 тисяч гривень державної допомоги може вистачити за умови, що для малюка батьки купуватимуть речі, які були у використанні.

А ось тепер поговоримо про те, що доведеться купувати регулярно. Найперше, чим доведеться забезпечити новонародженого - це підгузками. На місяць орієнтовно потрібно близько 150 штук. Вартість одного підгузка - від близько 3 до 4,5 гривень. Отже на місяць, виходить, потрібно 450-680 гривень.

Якщо у жінки немає, чи не вистачає молока, малюку знадобляться молочні суміші. У період СРСР діяли спеціальні молочні кухні, які забезпечували немовлят таким харчуванням. Нині про це доводиться думати батькам самостійно. Упаковка дитячої молочної суміші коштує від 51 до 270 гривень. Вистачає її на 4-5 днів, тобто на місяць треба десь 6-7 упаковок. Це від 300 до близько 2000 гривень.

У немовлят до трьох місяців життя виникають проблеми з животиком. Мамам знадобляться ліки від кольок та закрепів, щоб дитина спокійно спала. Найпопулярніші краплі та сиропи обійдуться у близько 200 гривень за 30-40 мг.

У кожної дитини настає пора, коли починають прорізатися зуби. Щоб полегшити малюку неприємні відчуття у цей момент, існують прорізувачі для зубів, що коштують 50-100 гривень. На вигляд вони - як звичайні іграшки, але наповнені дистильованою водою, яка охолоджує і зменшує неприємні відчуття при прорізанні зубів.

Також доведеться тратитися на одяг-взуття для малюка, засоби дитячої гігієни (мило, олійка, присипка тощо), походи до лікаря. Але ми це вже не рахуємо, бо і так зрозуміло, що щомісячної допомоги у 860 гривень на все необхідне не вистачить.

Юлія ШЕЛЬЧУК

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень