Чому пальне в Україні дорожче, ніж в Польщі? Експерт здивував відповіддю

В Україні бензин коштує понад 55 гривень, а в Польщі 51 гривень за літр

Пальне в Україні дорожче, ніж у Польщі через те, що польський уряд заморожує ціни горючого, демонструючи штучну «передвиборчу стабільність».

На думку директора консалтингової групи А-95 Сергія Куюна, при ринковій ціні у 8 злотих (68 гривень), зараз літр бензину та дизпального у Польщі коштують шість злотих (51 гривню) через «популізм».

- Відповідь проста - популізм. В червні державний монополіст Оrlen на чолі з членом партії влади «Право й справедливість» заморозив ціни на своїх колонках.

 

Залишились вони непохитними не зважаючи на те, що у липні-вересні ціни на нафту та нафтопродукти у світі зросли на 25%, - написав він у Facebook.

За його словами, через різницю цін польське пальне почали скуповувати сусідні країни, що призвело до перебоїв з наявністю пального на станціях Оrlen по всій країні, навіть у Варшаві. Щоб не лякати громадськість, на заправних пістолетах наклеюють повідомлення про технічне обслуговування. А зараз деякі колонки взагалі зникли.

- За моїми розрахунками, за цей період компанія з 60% «державних» акцій втратила близько 500 млн доларів. Ще стільки ж втратили «приватники», які теж були змушені дотримуватися цін Оrlen.

 

Автоматично це означає величезні втрати державного бюджету від несплати податків (ПДВ та податок на прибуток), - вважає Куюн.

Експерт не виключає, що згодом до польського нафтового гіганта надійдуть позови від приватних акціонерів, які чимало втратили від «цієї передвиборчої стабільності».  

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

У Рівному знайшли посвідчення військового

На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

Більше оголошень